Το δρόμο για τη διασταλτική αντιμετώπιση του προσφυγικού ως μεταναστευτικό στρώνει με δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, καθώς επισημαίνει ότι οι ροές από την Τουρκία έχουν συνολικά μειωθεί, ενώ εντοπίζει το πρόβλημα στο νέο δρόμο μέσω Έβρου, τον οποίο αξιοποιούν -κατά κύριο λόγο- Αφγανοί.
Όπερ σημαίνει, ότι τίθενται οι βάσεις για αύξηση του αριθμού των απελάσεων, όπως έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει η Γερμανία και αφού η κατάσταση στα hot spots έχει καταστεί οριακή και σε πολλές περιπτώσεις ακραία, παράγοντας ακόμα και θύματα.
Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι με εξαίρεση τη Σάμο και τη Λέσβο, τα πράγματα στο μεταναστευτικό είναι καλύτερα από το καλοκαίρι, καθώς το σύστημα που έχει στηθεί αποδίδει, ενώ όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», για τη Σάμο χρειάζονται ειδικά μέτρα, γιατί εκεί εστιάζεται περισσότερο το πρόβλημα, ενώ στη Λέσβο τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι στο όριο ή κάτω από το όριο των δυνατοτήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, οι ροές από την Τουρκία έχουν μειωθεί, όμως έχει ανοίξει νέος δρόμος, ιδιαίτερα για Αφγανούς μετανάστες, κάτω από το Δέλτα του Έβρου και
«προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με την τουρκική εθνοφυλακή ώστε να πάρει μέτρα».
Η διατύπωση αυτή, αν και φαίνεται ελάσσονος σημασίας, αποτελεί την πεμπτουσία των δηλώσεων του υπουργού και το βασικό μήνυμα προς τους διεθνείς εταίρους της χώρας και την Τουρκία.
Στην πραγματικότητα ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε την ενεργή εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού, το οποίο υποβαθμίζεται σε μεταναστευτικό, καθώς οι Αφγανοί. που εντόπισε παραπάνω ως κυρίαρχο ρεύμα, δεν πληρούν τις προδιαγραφές για το status του πρόσφυγα και χαρακτηρίζονται μετανάστες.
Η ενεργοποίηση διαύλου επικοινωνίας με την τουρκική Εθνοφυλακή, όμως, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ενεργοποίησης ενεργητικού αποτρεπτικού μηχανισμού και αλλάζει την πολιτική προσέγγιση επί του ζητήματος.
Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο ήταν εξαιρετική για περίπου τέσσερα χρόνια. «Ο στόχος μας ήταν να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μνημονιακή περίοδο. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά και να βάλουμε σε μια τάξη στα οικονομικά της χώρας. Ήταν επιτυχής, δεν γίναμε εμείς ΑΝΕΛ, ούτε οι ΑΝΕΛ έγιναν ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε σοβαρές διαφορές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και σε ζητήματα δικαιωμάτων» ανέφερε ο υπουργός.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του πως η συμφωνία των Πρεσπών θα ξεπεράσει τις 151 ψήφους, σημειώνοντας πως «αν συζητούσαμε με όρους του προβλήματος, που είναι ένα εθνικό πρόβλημα, θεωρώ ότι θα ξεπερνούσαμε και τις 200 ψήφους. Δεν συζητάμε αυτό το πρόβλημα, αλλά τη διαπάλη για την πολιτική εξουσία. Η ΝΔ υιοθετεί τη λογική της ακροδεξιάς. Δεν γίνονται δημοψηφίσματα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» υποστήριξε ο Δημήτρης Βίτσας.