Επιμένει και εντείνει τις προσπάθειες εξαναγκασμού Ελλάδας και Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για τα ενεργειακά η Τουρκία, καθώς μετά την υπέρπτηση τουρκικού μαχητικού πάνω από το Κουνελονήσι, ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου του Τύπου, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος προσπάθησε να καταλογίσει ευθύνες στη Λευκωσία ότι δεν συζητά.
Αν και φαίνεται απλό, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί είτε να χτίσει ένα blame game κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, για να κερδίσει πόντους έναντι του διεθνούς παράγοντα, είτε να εξαναγκάσει διάλογο με αντικείμενο τα ενεργειακά.
Η Τουρκία φαίνεται τώρα να υιοθετεί νέα γραμμή, με στόχο να θέσει τα ενεργειακά όχι πακέτο, αλλά ως προαπαιτούμενο για την έναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, θέλοντας έτσι να εκμεταλλευτεί τις αυξανόμενες πιέσεις από το διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος κατοχής.
Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με επιτυχία μόνο αν λαμβάνει ως βάση τις παρούσες πραγματικότητες, τονίζει η Άγκυρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πηγάζει «από το ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί τον διαμοιρασμό της πολιτικής εξουσίας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι:
«Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εξωτερικών μας δέχτηκε δύο φορές την αρμόδια Αμερικανίδα Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Υπουργός μας της είπε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με επιτυχία μόνο με μια λύση που να λαμβάνει ως βάση της τις παρούσες πραγματικότητες στο νησί και να περιέχει τους στόχους που είναι κατάλληλοι γι αυτό. Εμείς δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις μόνο για να συζητούμε. Δεν θέλουμε να χάσουμε τα 50 χρόνια που έχουμε μπροστά μας συζητώντας μόνο»,
ανέφερε.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, ο Χαμί Ακσόι είπε ότι εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση που όλοι να κερδίζουν στις σχέσεις μας με την ΕΕ»,
ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν κάποια εμπόδια ενώπιόν τους, με πρώτο την παρεμπόδιση των ίδιων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Θέλουμε να γίνουν βήματα για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Σχέσης και την απελευθέρωση της βίζας»,
επεσήμανε ο Ακσόι.