Δεδομένη φαίνεται ότι έχουν τα ρωσικά media την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, καθώς στους τίτλους που ακολούθησαν την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταγράφονται αρνητικές αναφορές, δίνοντας διαφορετικό στίγμα από αυτό που μεταδίδει η ρωσική διπλωματία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που συγκέντρωσε και αναδεικνύει το ΑΜΠΕ, τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης προτάσσοντας τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε η ελληνική Βουλή στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρονται εκτενώς στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες, καθώς και στα όσα προηγήθησαν στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή.
Ο τρόπος χειρισμού της ψήφου εμπιστοσύνης από τα ρωσικά media διαφοροποιείται εμφανώς από άλλες περιστάσεις, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και απέναντι σε εξελίξεις σε άλλες χώρες. Με δεδομένο, μάλιστα, το βαθμό επιρροής του Κρεμλίνου σε αυτά, η ουδέτερη στάση που ανέπτυξαν, αποτελεί ένδειξη ύφεσης των πιέσεων, ή τουλάχιστον αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης.
Το πρακτορείο TASS επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ανοίγει το δρόμο για να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια η συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».
Η εφημερίδα Rossiskaya Gazeta, η οποία απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, γράφει αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την ελάχιστη υπεροχή προς όφελος της», όπως και ότι «προς όφελος του Τσίπρα συνέργησε και το γεγονός της απευθείας υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας για την ψήφος εμπιστοσύνης την Αθήνα επισκέφθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε δηλώσεις με αρκετούς επαίνους για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης».
Με τίτλο «ο Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική βουλή ψήφισε υπέρ της σταθερότητας στην χώρα», το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, σε τηλεγράφημα του αναφέρεται εκτενώς στην ψηφοφορία που έγινε χθες στην ελληνική Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, παραθέτοντας ολόκληρη τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Το ρωσικό πρακτορείο, αφού αναφέρεται στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο κ. Τσίπρας μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «τώρα ανοίγει το δρόμο για να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην ολομέλεια η συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».
Επικαλούμενο, μάλιστα, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην επίσημη ρηματική διακοίνωση ενημέρωσε την Αθήνα για τις συνταγματικές αλλαγές, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών».
Το πρακτορείο Ria Novosti σε τηλεγράφημα του με τίτλο «Ο Τσίπρας σχολίασε την στήριξη της Βουλής στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», γράφει ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική Βουλή, η οποία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, παρέχοντας την δυνατότητα στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αλλάξει ήδη την χώρα.
Παραθέτοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά το τέλος της ψηφοφορίας, γράφει ότι «νωρίτερα ο Τσίπρας επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές όπως ζητούσε η αντιπολίτευση» και «προτίθεται να προκηρύξει εκλογές μόλις εξαντληθεί η τετραετής του θητεία τον Οκτώβριο του 2019».
Αναφερόμενο στην επικείμενη ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, το ρωσικό πρακτορείο γράφει ότι «ο Τσίπρας υπολογίζει σε όχι λιγότερες από 151 ψήφους».
Η εφημερίδα Izvestia, στο κείμενο της με τίτλο «η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλή» αφού αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στην «αλλαγή της ονομασίας της χώρας (της πΓΔΜ-σ.σ) επέμενε η Αθήνα, επειδή η ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας συνέπιπτε με την ονομασία της περιοχής που βρίσκεται στην βόρειο Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι η διαμάχη αυτή συνεχίζονταν τα τελευταία 25 χρόνια».
Η εφημερίδα Rossiskaya Gazeta η οποία απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, σε ανταπόκριση της από την Αθήνα, με τίτλο «Η ελληνική Βουλή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό Τσίπρα», αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, γράφει ότι «δεδομένου ότι στην ελληνική Βουλή συμμετέχουν 300 βουλευτές(στη δεδομένη ψηφοφορία συμμετείχαν 299) η παρούσα ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την ελάχιστη υπεροχή προς όφελος της».
Επικαλούμενη ελληνικά ΜΜΕ, σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός μόλις την τελευταία στιγμή κατάφερε να πάρει με το μέρος του σειρά ανεξάρτητων βουλευτών, γεγονός που καθόρισε και την έκβαση της ψηφοφορίας».
Παράλληλα η Rossiskaya Gazeta επισημαίνει ότι «Προς όφελος του Τσίπρα συνέργησε και το γεγονός της απευθείας υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης, την Αθήνα επισκέφθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε δηλώσεις με αρκετούς επαίνους για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης».
Η Rossiskaya Gazeta επικαλούμενη πολιτικούς αναλυτές στην Αθήνα, γράφει ότι «η ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη αποτελεί ένας είδος πρόβας για την επικείμενη ψηφοφορία για την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενός κειμένου εξαιρετικά μη δημοφιλούς μεταξύ της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», που καλείται να διευθετήσει μια 30ετή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ‘Μακεδονίας’ στο θέμα της κρατικής «ονομασίας της πΓΔΜ και κατά αυτόν τον τρόπο να της ανοίξει τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ».
«Από την άλλη- γράφει η ρωσική εφημερίδα- η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε έστω και με την ελάχιστη υπεροχή, λύνει στον Αλέξη Τσίπρα τα χέρια για να προχωρήσει στις αναγκαίες ανακατατάξεις στην κυβέρνηση του με στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2019», ενώ «θα επιχειρήσει να εντάξει στην κυβέρνηση του εκπροσώπους των κεντροαριστερών πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να πάει στις επικείμενες εκλογές μ’ ένα συσπειρωμένο ‘προοδευτικό μέτωπο’».
Η γνωστή ιστοσελίδα gazeta.ru, επικαλούμενη το τηλεγράφημα του πρακτορείου Novosti, στην σύντομη αναφορά της, επισημαίνει ότι «νωρίτερα η Αθήνα είχε επικρίνει την Ρωσία ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».