Επίσκεψη με πολλά νοήματα, προεκτάσεις, συμβάσεις, αποφάσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν στη Σερβία, καθιστώντας σαφές, ότι όχι μόνο δεν υπαναχωρεί από το βαλκανικό χαρτί, αλλά είναι διατεθειμένος να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν πάντως οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, πριν την επίσκεψή του, καθώς και τα θέματα που ανακίνησε η ρωσική διπλωματία τις προηγούμενες ημέρες.
Επίσης, εντυπωσιακό -τουλάχιστον- είναι ότι οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Βούτσιτς, μετατράπηκαν σε συλλαλητήρια υποδοχής του Βλάντιμιρ Πούτιν, συγκυρία που αποτελεί από μόνη της ισχυρό μήνυμα προς τη Δύση.
Μία ημέρα πριν φτάσει στο Βελιγράδι ο Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις σερβικές εφημερίδες Novosti και Politika αποκάλυψε ότι φέρνει ένα «δυνατό» πακέτο προτάσεων στις αποσκευές του. Ενέργεια, υποδομές, εμπορικές συναλλαγές προνομιακού χαρακτήρα, τεχνολογική συνεργασία ήταν τα θέματα που πρόβαλε στην συνέντευξη του ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα, υποσχέθηκε όχι μόνο ενεργειακή ασφάλεια στην Σερβία αλλά και διαμετακομιστικό ρόλο στην μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ αποκάλυψε ότι στα σχέδια της GazProm είναι να φτάσει ο αγωγός South Stream μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία όπου υπάρχει μεγάλο κέντρο διανομής φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη.
Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και τουρισμού.
Στόχος της στρατηγικής και πολυεπίπεδης προσέγγισης του Βλάντιμιρ Πούτιν στη Σερβία, είναι ανανέωση των διαχρονικά ισχυρών δεσμών και η επέκτασή τους σε επίπεδο που θα καταστούν αμετάκλητοι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, εξαναγκάζοντας τον διαχωρισμό από τη νατοϊκή. Μείζον ζήτημα, είναι η διεύρυνση της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών και η δημιουργία διαβαλκανικού ενεργειακού πλαισίου, το οποίο θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από τη Ρωσία.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται, επίσης, και για τη συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί μεταξύ των Σερβικών Σιδηρόδρομων (IZS) και της Ρωσικής σιδηροδρομικής Εταιρίας (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και την δημιουργία Κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας που θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ρωσία είναι πρόθυμη επίσης να προσφέρει στην Σερβία προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που θα αφορά και τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιστάν).
Αναμένεται επίσης να υπογραφούν και συμφωνίες για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όπως και την τεχνολογική συνεργασία στον στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα.
Θερμή υποδοχή
Την ίδια ώρα, μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα από νωρίς το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν πολίτες από όλες τις περιοχές της Σερβίας, από το Κόσοβο αλλά και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας για να καλωσορίσουν το Ρώσο πρόεδρο ο οποίος το απόγευμα θα επισκεφτεί το Ναό.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε το μεσημέρι στο Βελιγράδι όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στην συνέχεια οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές και κατέθεσαν στεφάνι.
Αυτή τη στιγμή διεξάγονται κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων όπως και σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στο κυβερνητικό κτήριο «Παλάτι Σερβίας» στο νέο Βελιγράδι όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής.
Μόλις ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου και στην συνέχεια οι πρόεδροι Βούτσιτς και Πούτιν θα μεταβούν στον ναό του Αγίου Σάββα. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του Ναού και έχει χρηματοδοτήσει την εικονογράφηση με ψηφιδωτά του τρούλου και του εσωτερικού χώρου.