Απόψε τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την Ολομέλεια να καλείται να ψηφίσει κατά συνείδηση, σε ανοιχτή, δημόσια ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές που απαιτείται για τη συνέχιση της θητείας της, μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την άρση εμπιστοσύνης από τον πρόεδρό τους, Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ανατροπές ακόμα και μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, εξαιτίας της απόφασής του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς η ψήφος του θεωρείται καταλυτική για την επίτευξη νέας πλειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορεί πλέον να κυβερνά χωρίς εταίρο και θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία για συγκλίσεις με την κεντροαριστερά. Η διεκδίκηση του χώρου αυτού, όμως, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, αναγκάζει το ΚΙΝ.ΑΛ και το Ποτάμι να λάβουν αμυντική στάση, θέλοντας να προστατεύσουν αφενός την Κοινοβουλευτική τους οντότητα, αλλά κυρίως τον κοινωνικό τους χώρο, ενόψει μάλιστα δημοτικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Με το Σκοπιανό να αποτελεί καταλύτη εξελίξεων, το πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια εξαναγκασμένη αναδιάταξη, υπό την πίεση των εξελίξεων και με άξονα τα επερχόμενα νομοσχέδια, αφενός της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της αναθεώρησης του Συντάγματος, οι πολιτικές ομάδες επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους, ενώ το πολιτικό προσωπικό καλείται να ανταποκριθεί στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει η ακραία πόλωση.
Μείζον θέμα στη χθεσινή συζήτηση αποτέλεσε η κινητικότητα των βουλευτών, καθώς αυτή αναπροσαρμόζει τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην επιλογή του να προσεγγίσει βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων ώστε μετά την αποχώρηση Καμμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία, είπε μεταξύ άλλων: «Εσείς μιλάτε για μεταγραφές; Εσείς; Έχετε το θράσος και το θάρρος εσείς, το δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο επί της ηθικής, της πολιτικής ηθικής στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση, το εθνικό πατριωτικό συμφέρον, το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε μία παράταξη που με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος τοποθετεί τη δημοκρατία και τις αξίες της πάνω από οποιαδήποτε άλλη υλική αξία στην πολιτική της διαδρομή»;
Για «κυβέρνηση-κουρελού» έκανε λόγο ο Κυριάκης Μητσοτάκης και μίλησε για «πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή». «Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από παζάρια μεταγραφής», τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά. Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «μεταγραφές Βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, που είναι σε εξέλιξη», για «τυχοδιωκτισμό ορισμένων» και για «παζάρια που δεν τελειώσαν».
«Η κατάντια να συγκροτούνται πλειοψηφίες από Βουλευτές που δεν έχουν πάρει την έγκριση του λαού βαραίνει δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Κοινοβουλίου» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.