Την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού Κοινοβουλίου με 151 ναι έλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία από συνεργασίας καθίσταται πλέον και επισήμως μονοκομματική.
Σε ό,τι αφορά την αριθμητική της ψηφοφορίας το Μαξίμου «κέρδισε» – πέραν των 145 βουλευτών του κόμματος- και τις ψήφους των Κ. Παπακώστα, Β. Κόκκαλη, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρι, Θ. Παπαχριστόπουλου και Σπ. Δανέλλη.
Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση προς κύρωση, της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η πΓΔΜ απέστειλε στην Ελλάδα τη σχετική ρηματική διακοίνωση που προβλέπεται. Ωστόσο, για την ψήφιση της συμφωνίας η κυβέρνηση θα αναζητήσει διαφορετική πλειοψηφία.
Στο επίκεντρο της διήμερης συζήτησης στη Βουλή βρέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και οι μετακινήσεις βουλευτών, ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει την έναρξη της διαδικασίας αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, σε κλίμα εντεινόμενης πόλωσης, η οποία συνθλίβει όμως τα μικρά κόμματα.
Κλείνοντας τη διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη ρηματική διακοίνωση και τις διευκρινίσεις της πΓΔΜ για τις Πρέσπες, εκτιμώντας ότι ανατρέπει τα επιχειρήματα της ΝΔ για το θέμα και σημειώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να πάρουν θέση. Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για το θέμα. Σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης τόνισε ότι «μπορούσα να κρυφτώ και να ζητώ από ΝΔ πρόταση δυσπιστίας αλλά επέλεξα καθαρές λύσεις.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυβέρνηση – κουρελού, σημειώνοντας ότι «ποτέ το κοινοβούλιο δεν έχει υποστεί τέτοιο ευτελισμό». «Εχετε de facto μια κυβέρνηση μειοψηφίας» και αυτό θα φανεί στις επιτροπές της Βουλής, σημείωσε, ενώ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τις διαδικασίες εξπρές για τις Πρέσπες.
Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον τοξικό και ζητώντας να ορίσει ημερομηνία εκλογών. «Είστε πιο παλιό από το παλιό, έχετε γίνει το βαρίδι της Αριστεράς” είπε και τον κατηγόρησε πως “ξύνει πληγές του εμφυλίου”
Ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην εγκαταλείψει τη συμφωνία των Πρεσπών και να γίνει δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για αλλαγή στάσης δυο φορές από την κυβέρνηση στο ζήτημα της πΓΔΜ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι καταψηφίζει στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Επιτέθηκε στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την κυβέρνηση ενώ, μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Ποταμιού, όπου και αναμένεται να καθοριστεί η στάση του κόμματος απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφος για τις Πρέσπες, ενώ θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση».