Μπαρούτι φαίνεται ότι μυρίζει η ατμόσφαιρα καθώς η Ρωσία κλιμακώνει την προσπάθεια ανάσχεσης της δυναμικής κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να παίρνει τη σκυτάλη, δηλώνοντας ότι στην πΓΔΜ αγνοήθηκε η βούληση των “Μακεδόνων ψηφοφόρων”, ενώ κάνει λόγο και για “σχέδιο αλλαγής της μακεδονικής ταυτότητας”.
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου αν και αντικειμενικά στοχεύουν στην απονομιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο την Ελλάδα, όσο και στην πΓΔΜ, η χρονική στιγμή και οι διατυπώσεις που επιλέγονται, θίγουν μεν το φρόνημα των πολιτών της πΓΔΜ, αλλά ενδυναμώνουν τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, ταυτόχρονα. Ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να αναφερθεί ο ίδιος στο θέμα αφού έληξε η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας και αναθεώρησης του Συντάγματος στην πΓΔΜ, πριν όμως την ολοκλήρωσή της στην Αθήνα, όπου αντιμετωπίζει εμπόδια, τα οποία αυξάνουν το πολιτικό κόστος.
Η παρέμβαση του Βλάντιμιρ Πούτι ακολουθεί τον “πόλεμο” ανακοινώσεων μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του ρωσικού, με την Αθήνα να εγκαλεί τη Μόσχα για παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες. Επίσης, η αναφορά, στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στο “επίπεδο” των διμερών σχέσεων, εκτιμάται ότι αποτελούσε έμμεση “υπόμνηση” του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ρώσο ομόλογό του, μήνυμα, που με τη συγκεκριμένη συνέντευξη δείχνει ότι έλαβε.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, ενόψει της επίσκεψης του στο Βελιγράδι, έσπευσε να υπενθυμίσει τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με τη βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην «Μακεδονία» λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας».
Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται..».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του αναφέρει ότι:
«Η χώρα μας αναγνωρίζοντας την περιπλοκότητα της ιστορίας της περιοχής των Βαλκανίων, τη θεωρούσε ανέκαθεν ένα πεδίο εποικοδομητικής συνεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί προτεραιτότητά μας η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».