Τη συμφωνία της Κομισιόν για την αύξηση του κατώτατου μισθού που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση κόμισε στην βαλίτσα του στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, παρά την αντίθετη άποψη του ΔΝΤ και τις ενστάσεις του ESM, ζητώντας ωστόσο τμηματική εφαρμογή και την ενεργοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων που θα περιορίσουν τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα.
Η υπόθεση αύξησης του κατώτατου μισθού που αποτελούσε πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση, ήταν στην πραγματικότητα το μέτρο που δοκίμασε τα όρια του υβριδικού μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας, καθώς χρειάστηκε η δημιουργία ενός πλαισίου, το οποίο διασφαλίζει περιορισμένο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, το οποίο, όμως, χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, που συνεπάγεται δημοσιονομική επιβάρυνση.
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα και χαρακτήρισε σωστή απόφαση τη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται ισχυρά αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε σημαντική την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενώ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη διατήρησης του μεταρρυθμιστικού μονοπατιού.
«Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP΄s και ANFA΄s (σ.σ. τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές τράπεζες) ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου», τόνισε μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Ερωτηθείς για τις 16 μεταμνημονιακές δράσεις, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως υπάρχει ακόμα δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, τονίζοντας πως «είμαστε σε καλό δρόμο».