Περιορισμένο θα είναι ο αντίκτυπος των πολιτικών ανακατατάξεων στο οικονομικό κλίμα και την ανάπτυξη της Ελλάδας, σύμφωνα με έκθεση της Allianz, η οποία εκτιμά ότι οι κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από την ανάσχεση των μεταρρυθμίσεων και το spillover effect των εμπορικών πολέμων.
Tα κυβερνοσυμβάντα και η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας προσδιορίζονται ως οι κορυφαίοι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Allianz. Στην Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά μεγαλύτερος φόβος είναι η αλλαγή της νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου.
Όπερ σημαίνει, ότι η γερμανική ασφαλιστική εταιρία εκτιμά ότι η μεταρρυθμιστική κόπωση αποτελεί παρασάγγας μεγαλύτερο κίνδυνο από την αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και από τις εκλογές.
Όπως εξηγεί η Allianz, το ρίσκο προκύπτει από ανατροπές που φέρνουν στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο οι εμπορικοί πόλεμοι, δασμοί, κυρώσεις, το Brexit ή και ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση για την Ελλάδα οι εξελίξεις στις αγορές (είσοδος νέων παιχτών, στασιμότητα στην αγορά, θέματα ανταγωνισμού). Η πυρκαγιά-έκρηξη που το 2018 είχε αναδειχθεί ως ο δεύτερος πιο σημαντικός κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βρέθηκε φέτος στην 3η θέση της κατάταξης.
Η φετινή 8η ετήσια έρευνα για τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κινδύνους σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών με 2.415 εμπειρογνώμονες από 86 χώρες. Από αυτήν προκύπτει ότι τα σενάρια διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα με αυξανόμενο κόστος, ενώ τα κυβερνοσυμβάντα αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο, ξεπερνώντας την πυρκαγιά και τις φυσικές καταστροφές.
Οι φυσικές καταστροφές (28% των απαντήσεων) βρέθηκαν και πάλι στην τρίτη θέση της φετινής κατάταξης των παγκόσμιων επιχειρηματικών κινδύνων. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, τους παγκόσμιους πολέμους εμπορίου και τους δασμούς πυροδοτούν τις εταιρικές ανησυχίες σχετικά και με τις αλλαγές στη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο (# 4 με το 27% των απαντήσεων).
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από χρονιά σε χρονιά για τις αλλαγές στην νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο (# 4 με 27% των απαντήσεων).
Η κλιματική αλλαγή (# 8 με το 13% των απαντήσεων) και η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού (# 10 με 9% των απαντήσεων) είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη παγκοσμίως.
Η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων του κόσμου, καθώς και για πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Προκαλείται από παράγοντες όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η αβεβαιότητα του Brexit και o περιορισμένος αριθμός ταλέντων στην ψηφιακή οικονομία.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση Allianz Risk Barometer 2019 εδώ.