Σε τροχιά βρίσκονται ξανά Αθήνα και Μόσχα καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις παρεμβάσεις της Σκοπιανό, τη στιγμή οι πολιτικές διεργασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η νέα παρέ,βαση της Μόσχας, που εκδηλώνεται διά στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, απαντά στην ανακοίνωση ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ζητούσε από τη Ρωσία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, σχολιάζοντας σήμερα τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη «Μακεδονία», αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει την γνώμη της στο ζήτημα αυτό, επειδή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, ο προφανής στόχος της Μόσχας δεν είναι ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διαδικασία για το οποίο είναι ανεξάρτητη των δηλώσεων, αλλά η εργαλειοποίηση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση, κάτι που η Μόσχα αρνείται, θέση που διαφυλάττει μεν τα προσχήματα, αλλά δεν μπορεί να αποκρύψει τα πραγματικά κίνητρα των δημόσιων παρεμβάσεων.
«Με κανέναν τρόπο δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά σ’ εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράζει την γνώμη της»,
δήλωσε ο Γκρουσκό.
Ο Γκρουσκό, αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία ασκείτο κριτική στην απόφαση της Βουλής των Σκοπίων να προβεί σε συνταγματικές τροπολογίες σε σχέση με την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, είπε ότι υπήρξε η κύρια εκτίμηση για το «πώς διεξάγονταν οι συνομιλίες (μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την μετονομασία της Μακεδονίας), υπό ποιες διεθνείς πιέσεις» και για την άνευ προηγούμενου παρέμβαση που επέδειξε η Δύση για να επιτύχει τους καθόλα κατανοητούς γεωπολιτικούς της στόχους.
Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις από την πλευρά της ρωσικής διπλωματίας μπορεί να αφυπνίσουν συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, ενισχύοντας την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, αποδυναμώνοντας το πολιτικό προσωπικό που έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο απελθών υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο για αντιδράσεις και μετά την ψήφιση, με διαδηλώσεις και νομικά προσκόμματα.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, “καμπανάκια χτυπάνε” οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ποταμιού, ο οποίος θέτει θέμα αλλαγής στάσης του κόμματος, έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς όπως δήλωσε δέχεται πιέσεις και μηνύματα.