Προσπάθεια να υποβαθμίσει το “διαζύγιο” των κυβερνητικών εταίρων κατέβαλε σε συνέντευξή του στον ANT1, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς το “εικονικό”, ενώ επέμεινε στη θέση του περί “συναλλαγής” μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ για τις συντάξεις και το Μακεδονικό.
Οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα σκληρή και πολωτική στρατηγική, η οποία μπορεί να αποδώσει καρπούς στη συσπείρωση κομματιού της δεξιάς παράταξης που φθίνει προς την άκρα δεξιά, με γνώμονα τη διατήρησή τους, εντός του συνταγματικού τόξου, ταυτόχρονα όμως παράγει θόρυβο που λειτουργεί απομονωτικά για τη διεθνή του εικόνα και υπονομεύει το άνοιγμα προς το κέντρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιχειρεί μια ακόμη πρόβα πολιτικής ηγεμονίας, φαίνεται να παγιδεύεται σε κλισέ και επικίνδυνα πολιτικά στεγανά, η υπέρβαση των οποίων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα είναι δύσκολη, κάτι που είχε συμβεί και στον Αλέξη Τσίπρα και το οποίο του στοίχισε σε αξιοπιστία, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική του θέση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ως βάση για το αφήγημα της “συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”, τη διάσπαση των ΑΝΕΛ, επιχειρώντας κατ΄ουσία την αντίστροφη ερμηνεία των εξελίξεων. Το σκεπτικό αυτό, που ευθυγραμμίζεται με τη λογική της “υπόγειας συναλλαγής” για τις συντάξεις και το Μακεδονικό, είναι προφανές ότι αποτελούν παραγωγή του ίδιου πολιτικού εγκεφάλου.
Η συνέντευξη Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι:
“Τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και οι δυο παραμένουν υπουργοί, δεν πιστεύω ότι είναι αληθινό το διαζύγιο”
Ενώ συνεχίζοντας επισήμανε,
«Είναι σκηνοθετημένο διαζύγιο».
Όπως είπε: Τσίπρας-Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση. Υπάρχει απλά ένα κακοστημένο θέατρο για να βολευτούν και οι δυο. Ο Π. Καμμένος να μην βάλει τυπικά την υπογραφή στη Συμφωνία με τα Σκόπια. Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα σημαίνει ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών,
Αναφορικά με το άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι ο κύριος Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, την εξαπάτηση και την εθνική ταπείνωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά των συνδέουν με τον Π. Καμμένο. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που λένε ότι ανήκουν στο μεσαίο χώρο. Αυτές όμως οι διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν πια. Θέλουν μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν έχουν να προσβλέπουν τίποτα στα ανοίγματα Τσίπρα.
Αρνήθηκε ότι υπάρχει στροφή του κόμματος προς τα δεξιά, βασιζόμενος στη διεύρυνση προς το κέντρο με τους βουλευτές από το Ποτάμι την Ενωση Κεντρώων:
«Η ΝΔ είναι μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Κάθε φορά που είχαμε μεγάλα εκλογικά ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσαμε τα όρια του κόμματος και γινόμασταν παράταξη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να πετύχει τους 151 βουλευτές.
«Δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού. Η πιο καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα».
Ο επικεφαλής της ΝΔ κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση Καμμένου ότι θα στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ αν η ΝΔ ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».
Όπως είπε,
«αν συμφωνούσαμε ότι το όνομα θα ήταν ‘Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής’ και οι σκοπιανοί θα διατηρούσαν εθνότητα και γλώσσα θα μας άρεσε; Το όνομα είναι άρρηκτα δεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας τα οποία στο μέγιστο βαθμό υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό».
Συμπλήρωσε ότι η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει και είναι αυτή που πορεύτηκε ο Κωνστ. Μητσοτάκης ο οποίος ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα γιατί ήξερε τους εθνικούς κινδύνους. Είναι η ίδια θέση που είχε το ΥΠΕΞ όταν εμφανίζονταν σε έγγραφο το «μακεδονικό σκέτο» έκανε διαβήματα. Είναι η ίδια θέση που είχε ο Κ. Καραμανλής και η Ντ. Μπακογιάννη».
Είναι ζήτημα εθνότητας ή ιθαγένειας; ρωτήθηκε από τον Ν. Χατζηνικολάου για να απαντήσει
«είναι και τα δυο, είναι ζήτημα ταυτότητας».
Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είμαστε Μακεδόνες». Τόνισε ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία αν έρθει στην Βουλή και μετεκλογικά δεν πρόκειται να την κυρώσει.
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, αυτό θα έχει τελεστεί. Δεν θα έχει μπει, όμως, στην ΕΕ. «Εγώ δεν θα πω ποτέ καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό στη χώρα μας, η δε πορεία της χώρας προς την ΕΕ είναι μακρά και θα εξαρτηθεί αν επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας».
Αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών επαναδιαπραγματευόμαστε από το μηδέν, τόνισε.
Αναφορικά με τα όσα είπε η καγκελάριος Μέρκελ και τη διάψευσή της καγκελαρίου για τη «συναλλαγή» δήλωσε:
Τι περιμένατε; Να σας πει η Μέρκελ ότι υπήρχε συνεννόηση; Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω στην άποψή μου.
Συμπλήρωσε δε ότι
«ουδέποτε δέχτηκα πιέσεις για τις Πρέσπες. Εξήγησα τις θέσεις μας και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνούν».