Την οδό της ρήξης με τον Πάνο Καμμένο θα πάρει όπως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας, προσφεύγοντας στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης, πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, με στόχο την εμπέδωση της πολιτκής του κυριαρχίας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της.
Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί έναν ακόμα πολιτικό αιφνιδιασμό, καθώς αν και ήταν μέσα στα πιθανά σενάρια, δεν συγκέντρωνε ιδιαίτερες πιθανότητες.
Η ανακοίνωση της λήξης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ αποτελεί τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων που αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, πρώτα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και εν συνεχεία σε ευρύτερο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία.
Δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο
Σύμφωνα με την προβλεπομενη διαδικασία, η συζήτηση θα αρχίσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη.
Η διαδικασία επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών, προκαλώντας ανησυχία σε εταίρους και συμμάχους για το ενδεχόμενο υπαναχώρησης έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Με την κίνησή του ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να προλάβει και σκηνικό κινητοποιήσεων που στήνεται στην Ελλάδα, στο οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι ενεργοποιούνται σκιώδεις παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι περνάει, όπως όλα δείχνουν, στη Βουλή, όπου ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους προστίθεται η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης. Πολύ κοντά είναι και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση.
Πιο σαφής είναι η κατάσταση με τους Β. Κόκκαλη και Γ. Σαρίδη, οι οποίοι έχουν αλλάξει αρκετές φορές θέση και στάση.