Με την κυβέρνηση Μέι να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, διαρκώς, τους σκληροπυρηνικούς Τόρις να σπρώχνουν για hard Brexit, την Τράπεζα της Αγγλίας να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις και μια ομάδα αντι-Brexit Εργατικών να επιδιώκουν νέο δημοψήφισμα, η κύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ από τη Βουλή των κοινοτήτων αποτελεί εξίσωση για δυνατούς λύτες.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εγχώριοι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση των συνθηκών, αλλά και εξωγενείς, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ δραστηριότητα αναπτύσσει και η Κίνα.
Σε ένα τέτοιο πολυδιασπασμένο σκηνικό, με πολλές και αυξανόμενες μεταβλητές και αντίρροπες δυνάμεις, μετριοπαθείς φωνές συστήνουν στη Βρετανίδα πρωθυπουργό να βρει modus vivendi με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέριμι Κόρμπιν, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να περάσει το Brexit.
Σύμφωνα, πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επιλογή της Μέι να καθυστερήσει την κατάθεση της Συμφωνίας δεν φαίνεται να αποδίδει και στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουρίου αναμένεται να υποστεί βαριά ήττα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, υπουργοί- κυρίως της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας- προτείνουν στη Μέι να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα συμφωνίας σε ένα κοινό σχέδιο.
Το μεγάλο πρόβλημα για τη Μέι είναι πως οι Τόρις όχι μόνο δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν έχουν καν ενιαία θέση. Πολλά στελέχη του κόμματος απορρίπτουν ως απαράδεκτη τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα απορριφθεί από τη Βουλή και το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Το σενάριο της εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό, αν και επιμένουν δυναμικά στο προσκήνιο και εκείνα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών και μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου ή ακόμη και δεύτερου δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να ανατρέψει το Brexit.
Σε περίπτωση no deal η επίσημη ανάλυση της κυβέρνησης προειδοποιεί για πτώση της στερλίνας έως και 25%, βουτιά των τιμών κατοικιών έως και 30%, μεγάλο κίνδυνο ύφεσης και σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές.