Υπερψηφίστηκε, όπως είχε προαναγγελθεί, η αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, θέτοντας πλέον το πολιτικό σκηνικό σκηνικό στην Ελλάδα σε αναπόδραστη τροχιά εξελίξεων.
Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Πλέον μένει η υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει εναντιωθεί, που σημαίνει ότι θα υπάρξει και δεύτερη ψηφοφορία, με απλή πλειοψηφία, ενώ εν συνεχεία εφόσον επιμείνει να μην υπογράφει, θα κινηθεί η διαδικασία έκπτωσής του και εκλογής νέου.
Σε κάθε περίπτωση, ψήφιση από το Κοινοβούλιο, θεωρείται ότι πληρεί τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον η Αθήνα καλείται να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν.
Πρακτικά, από αυτή τη στιγμή το συνταγματικό όνομα της πΓΔΜ που ήταν “Μακεδονία” αλλάζει σε “Βόρεια Μακεδονία”, το οποίο καλείται να αναγνωρίσει και η Ελλάδα.
Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών αναμενόταν να ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Η διατύπωση αυτή φαίνεται, μάλιστα ότι καλύπτει απόλυτα και την ελληνική κυβέρνηση, που είχε εκφράσει ενστάσεις για ενδεχόμενους αναδυόμενους αλυτρωτισμούς.