Στη φάση της εδραίωσης εισέρχεται πλέον ο αγωγός TAP, καθώς εξασφάλισε χρηματοδότηση 3,9 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιώτες πιστωτές.
Στήριξη στο έργο, που είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, προσφέρει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η EBRD είναι μέρος της κοινοπραξίας με ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ ομάδας 16 εμπορικών τραπεζών και με 500 εκατ. ευρώ από τον δικό της λογαριασμό.
Χρονικά, η έγκριση συμπίπτει με την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον Αλέξη Τσίπρα και δεσμεύθηκε για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στα ενεργειακά.
Ο αγωγός των 878 χιλιομέτρων ξεκινάει από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, διασχίζει την Αλβανία, έχοντας περάσει κάτω από την Αδριατική Θάλασσα και καταλήγει στη νότιο Ιταλία. Αποτελεί καθοριστικό κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, που θα εξασφαλίζει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.
Με αρχική δυνατότητα παραγωγής 10 δισ. κυβικών μέτρων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης περίπου επτά εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Ε.Ε. Οι πρώτες παραδόσεις από τον αγωγό αναμένονται το 2020.
Πέραν της EBRD, χρηματοδότηση προσφέρουν συνολικά 17 εμπορικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και οργανισμοί εξαγωγών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Μετά την ολοκλήρωση του Turk Stream, που μεταφέρει αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία, ο TAP αναμένεται να αποτελέσει τη βασική δίοδο για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για των αγωγό East Med που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υλοποιείται και το project της πλατφόρμας αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τις ενεργειακές διακρατικές συμφωνίες αναμένεται να αναβαθμίσουν τον γεωοικονομικό ρόλο της Ελλάδας, αυξάνοντας το γεωπολιτικό της βάρος και ενισχύοντας την περιφερειακή της ασφάλεια, υπό το status του ενεργειακού κόμβου.