Κινήσεις που καθιστούν μονόδρομο τη διαδικασία αποχώρησης του από την κυβέρνηση κάνει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, καθώς από τη μια επισπεύδει εκκρεμότητες και από την άλλη επιχειρεί να διαμορφώσει σκηνικό “ηρωικής” εξόδου, συγκαλώντας Συμβούλιο Άμυνας, στο πλαίσιο του οποίου προανήγγειλε την παραίτησή του, εντός των επομένων ημερών, επ αφορμής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Παράλληλα, τη στάση των ΑΝ.ΕΛ, στο εν τω μεταξύ εκφράζει με δηλώσεις του ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης, ο οποίος μέρα με τη μέρα λαμβάνει ολοένα και πιο ακραίες θέσεις, καθιστώντας σαφές ότι η αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ σημαίνει άρση εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι στόχος είναι η παρεμπόδιση της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με κάθε τρόπο.
Το πρωί της Πέμπτης στο Πεντάγωνο συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και με την συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας ο Πάνος Καμμένος αποχαιρέτησε τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων αφήνοντας να εννοηθεί πως -αν όχι στην αυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, πάντως σίγουρα τα επόμενα 24ωρα- είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Σε αυτή τη φάση πάντως και με τους τόνους να ανεβαίνουν καθημερινά το ενδεχόμενο να μπλοφάρει ο Πάνος Καμμένος, επιχειρώντας να στρέψει την πίεση και των ξένων παραγόντων στη Νέα Δημοκρατία και τα κεντρώα κόμματα, είναι μάλλον απίθανο.
Όπερ σημαίνει, ότι εφόσον η απόφαση αποχώρησης είναι ειλημμένη, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος θα ανακοινώσει το χρονικό πλαίσιο, υλοποίησής τους.
Αν και η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, όλα δείχνουν ότι έχει επιτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, υπάρχει εντούτοις, ένα σενάριο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει έμφραγμα και να οδηγήσει ατάκτως σε πρόωρες εκλογές, πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν ο Πάνος Καμμένος αποφασίσει να άρει πριν τη συμφωνίας των Πρεσπών την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπου η πόλωση που θα επιτευχθεί ενδεχομένως να μπλοκάρει την παροχή ψήφου ανοχής ή τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές.
Το σενάριο, αυτό, ωστόσο δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης, συνταγματικά, παρέχεται άπαξ και μπορεί να απολεσθεί μόνο με πρόταση δυσπιστίας. Ο πρωθυπουργός, βέβαια, στη συνέντευξή του στο Open άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα μπορούσε να το πράξει αυτό πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας επισπεύδει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, καταθέτοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.