Αναβλήθηκε η έναρξη της τελικής φάσης της αναθεώρησης του Συντάγματος στην πΓΔΜ, καθώς όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι 80 βουλευτές που απαιτούνται για την έγκρισή της.
Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.
Οι διεργασίες, αυτές, θυμίζουν τα όσα τα όσα διημείφθησαν κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας, όταν χρειάστηκε να αυτομολήσουν και να διαγραφούν εν συνεχεία οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τώρα αυτοί έχουν σχηματίσει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα και διαπραγματεύονται με διαφορετικό τρόπο και προοπτική, διεκδικώντας ακόμα και τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Απαντώντας νωρίτερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Ζάεφ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.
Ανέφερε, ακόμα, ότι η ύπαρξη ή μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών θα φανεί κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, η πρώτη εκ των οποίων ίσως διεξαχθεί ακόμη και σήμερα.
Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.
«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».
Τέλος, ο Ζάεφ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε χθες και, όπως αναμενόταν, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη διαδικασία. Η χθεσινή διαδικασία άρχισε νωρίς το μεσημέρι, ωστόσο διακόπηκε για λίγο προκειμένου να αντικατασταθεί βουλευτής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος διορίστηκε διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της ΠΓΔΜ και ως εκ τούτου ήταν ασυμβίβαστη η συμμετοχή του στη Βουλή.
Στην πρώτη ψηφοφορία που απαίτησε την αυξημένη πλειοψηφία, ο αριθμός των 80 βουλευτών επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή οκτώ από το VMRO και τεσσάρων από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».