Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε χθες να δώσει αίσθηση σιγουριάς και σταθερότητας στους εταίρους και συμμάχους της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και αν απαιτηθεί να προσφύγει σε εκλογές, αυτό θα συμβεί συντεταγμένα και αφού κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τα πιθανά ενδεχόμενα, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα να μην υπάρξει, εν τέλει, διαζύγιο παρά τη διάσταση με τους ΑΝ.ΕΛ.
Με συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλήξης Τσίπρας στο Open, μερικές ώρες πριν τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, σήμερα και ενώ η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, εισέρχεται στην τελική ευθεία, έδωσε έναν νέο οδικό χάρτη εξελίξεων, έθεσε σαφώς τα ορόσημα και το διακύβευμα, αλλά δεν επανέλαβε αυτά που διακηρύσσει στην Ευρώπη για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ με τις διατυπώσεις που επέλεξε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, ακόμα και μετά την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η αίσθηση της ασφάλειας που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, είναι κατ’ ελάχιστον αμφισβητούμενη, ενώ φαίνεται να αντιφάσκει στο σκηνικό που δημιουργείται από τις δηλώσεις τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για το επικείμενο διαζύγιο. Όπερ σημαίνει, είτε ότι το “θρίλερ” με την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση είναι “σαπουνόπερα”, είτε, ότι τα ρίσκα είναι τόσο μεγάλα που απαιτείται ουσιαστική στήριξη από εταίρους και συμμάχους.
Το Crisis Monitor, σε προγενέστερα δημοσιεύματα, όμως, επισημαίνει ακριβώς το διττό μήνυμα της κυβερνητικής κρίσης, αναδεικνύοντας και την παθητική στάση της αντιπολίτευσης, ως ενδεικτική των κρίσιμων και πολυεπίπεδων διεργασιών. Σε αυτό συνηγορεί και η μετάθεση της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου, της συνέντευξης του υπουργού Άμυνας στο STAR και της πρόκλησης στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής.
Η κρυφή… αλλά πρόδηλη ατζέντα
Αν και τα ελληνικά media επικεντρώνονται στα όσα είπε ο πρωθυπουργός και στα σενάρια που αναπαράχθηκαν, στην πραγματικότητα η είδηση της συνέντευξης κρύβεται σε όσα δεν ειπώθηκαν και ιδιαίτερα στα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων με την ‘Αγκελα Μέρκελ.
Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα Μέρκελ θα επικεντρωθεί στα ζητήματα που πολιτικά “καίνε” τις δύο κυβερνήσεις και αυτά είναι το προσφυγικό, για την γερμανική και τις αγορές-τράπεζες για την ελληνική. Παράλληλα, όμως επί τάπητος, θα τεθούν τα ενεργειακά, ο επαναποσδιορισμός των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και η διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων. Στις δηλώσεις τους, οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν στην ακροδεξιά, τον ευρωσκεπτικισμό και το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι τράπεζες, η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, οι διακρατικές συμφωνίες, και τα ενεργειακά, στη γεωπολιτική τους διάσταση, είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα τους ηγέτες της ΕΕ και τίθενται σε όλα τις Συνόδους Κορυφής, ωστόσο, δεν τέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, από την οποία επίσης απουσίαζε το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων και της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Στα ερωτήματα που απάντησε ο πρωθυπουργός δεν περιλήφθηκαν επίσης θέματα για τον Ευρωστρατό, τα εξοπλιστικά και τη Frontex, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο διαβουλεύσεων στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με τα ενεργειακά ανατρέπουν το γεωπολιτικό status quo στην περιοχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, αποκάλυψε ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και ότι διατηρεί ανοιχτό δίαυλο με τον Τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι όπως είναι η κατάσταση στην Τουρκία, τώρα, οι απόψεις μεσαίων, ή ακόμα και υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν φέρουν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τους φόβους για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, την ώρα που έστελνε το μήνυμα για την επίσκεψη, κίνηση που θέτει στην ουσία το τελευταίο, ως προαπαιτούμενο για το πρώτο.