Την εικόνα ότι η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή δημιουργούν με κινήσεις και διαρροές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, μερικές ώρες πριν την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα και ενώ η ατζέντα της συνάντησης παραμένει επισήμως ασαφής, αλλά προσδιορίζεται από τα δημοσιεύματα που έχουν προηγηθεί και από τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν και οι δύο πλευρές.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, αν και το κυβερνητικό διαζύγιο έχει προαναγγελθεί, ο χρόνος, ο τρόπος και οι επιπτώσεις του στο πολιτικό σκηνικό ακόμα σμιλεύονται, δημιουργώντας την αίσθηση ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης, απέναντι σε συμμάχους και εταίρους.
Ο Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ορίστηκε για την Παρασκευή το μεσημέρι, ήτοι, μετά την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ. Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δηλώσεις θα κάνει μετά την κοινοβουλευτική ομάδα και μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ο Πάνος Καμμένος, αρνήθηκε να δηλώσει ευθέως ότι υπάρχει κυβερνητική συνοχή και πως ο ίδιος δεν βρίσκεται στην πόρτα εξόδου από την δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία.
Νωρίτερα, όμως, ο κ. Καμμέος είχε ματαιώσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς από αυτή απουσίαζαν δύο κρίσιμοι βουλευτές, η υπουργός Πολιτισμού, Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, ενώ τη θέση τους -υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών- έχουν ξεκαθαρίσει ο Θανάσης Παπαχρισόπουλος και η υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρία Κόλια-Τσαρουχά.
Κατά την διάρκεια ταραχώδους συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας επί τροπολογίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σχετικής με συμφωνία για ρύθμιση παλαιών «αντισταθμιστικών ωφελημάτων», την κατάσταση που επικρατεί στους ΑΝ.ΕΛ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο Βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς.
Παρά τις προκλήσεις του κ. Αμυρά, ο Πάνος Καμμένος δεν έγινε πιο συγκεκριμένος για την αποχώρηση τω ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση, άφησε όμως να εννοηθεί -το προφανές- δηλαδή ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Ποτάμι, καθώς βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας και άλλοι κατά, ενώ θα υπερψηφίσουν, όπως έχει ανακοινωθεί, ενδεχόμενη πρόταση μομφής,
Έτσι, αντιστρόφως, θα πράξουν οι ΑΝ.ΕΛ, πολλοί βουλευτές των οποίων θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντιτιθέμενοι στην κομματική γραμμή, ενώ άλλοι ακολουθώντας τον Πάνο Καμμένο θα την καταψηφίσουν, ενώ όλοι θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τούτων δοθέντων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επιχείρησε να προκαλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση, να καταθέσει πρόταση μομφής, υποδηλώνοντας ότι η δεδηλωμένη υπάρχει και ενδεχομένως η κυβερνητική πλειοψηφία να διευρυνθεί.
Το τεταμένο κλίμα στη βουλή, όμως είναι το αποτέλεσμα πιεστικών πολιτικών διεργασιών, οι οποίες δεν διακόπτονται αλλά εντείνονται υπό την πίεση που δημιουργούν οι δηλώσεις και τα media.