Κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο πραγματοποιεί η Τουρκία, θέλοντας να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, θέμα στο οποίο περιλαμβάνονται ο αγωγός από το Ισραήλ, East Med και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία, συνδέει παραδοσιακά τα πάντα με το “ισχυρό” της χαρτί, το Κυπριακό, μόνο που τα πολυμερή σχήματα που προωθούν πλέον τους αγωγούς και το νέο γεωοικονομικό δόγμα που εφαρμόζεται, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, διαφοροποιούν ουσιωδώς και δυνάμει αμετάκλητα τις ισορροπίες στην περιοχή, “στραγγαλίζοντας” την Τουρκία και εμπεδώνοντας μια νέα ζώνη οικονομικής και γεωπολιτικής ασφάλειας.
Σε αυτή την κινητικότητα η Άγκυρα έχει προσπαθήσει να απαντήσει ποικιλοτρόπως, με δηλώσεις, γεωτρήσεις, παραβιάσεις, απειλές και τώρα ασκήσεις, θέλοντας να εξαναγκάσει την Αθήνα να υπαναχωρήσει και να δεχθεί διαπραγματεύσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), που σχεδιάζει η Aγκυρα για την περίοδο ανάμεσα στις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση. Η «Mavi Vatan» δεν περιλαμβάνεται στις ασκήσεις που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν ετησίως στο πλαίσιο των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), προκειμένου να μην καταγράφεται στο Αιγαίο παράλληλη παρουσία πολλών αεροπορικών και ναυτικών μέσων (πρόκειται για ασκήσεις όπως η ελληνική με την ονομασία «Παρμενίων» ή η τουρκική «Ντενίζ Κουρντού»).
Χρονικά, πάντως, η άσκηση προγραμματίζεται μετά τη δύσκολη -και λόγω της προαναγγελθείσας αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση- επέτειο των Ιμίων. Ως εκ τούτου, η Τουρκία φαίνεται ότι δεν θα επιδιώξει κλιμάκωση νωρίτερα, αλλά μετά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία, αν της δοθεί από πράξεις του υπουργού Άμυνας.
Η αποτύπωση της διεκδικητικής ατζέντας της Τουρκίας στη θάλασσα και με αυτό τον τρόπο, προκαλεί ανησυχία σε πολλαπλά επίπεδα στην Αθήνα, καθώς εκδηλώνεται σε μια περίοδο γενικευμένης έντασης στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέχρι στιγμής τηρούν εντελώς αποστασιοποιημένη στάση, καθώς αποφεύγει να εμπλακεί σε οποιουδήποτε είδους διάλογο με την Άγκυρα, ενώ απαντά στις προκλήσεις μέσω τυπικών και παγίων ανακοινώσεων, δηλώνοντας πλήρη άρνηση στα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, αν και έχει κατ επανάληψη προσκληθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν.