Το προοίμιο της αποχώρησής της από τους ΑΝ.ΕΛ διαμόρφωσε η υφυπουργός Εσψτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία αποστασιοποιήθηκε ουσιαστικά από τη γραμμή του Πάνου Καμμένου και του βουλευτή Κώστα Κατσίκη, διευκρινίζοντας ότι -αν και δεν είναι βουλευτής- δεν τίθεται, από την πλευρά της, θέμα άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η κ. Χρυσοβελώνη, όπως και ο Τέρενς Κουίκ τάσσονται με αυτό τον τρόπο στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, με τη στάση του υφυπουργού Εξωτερικών να έχει πιο ουσιαστικό, όντας ο πρώτος επιλαχών για την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, καθώς ματαιώνει τα όποια σχέδια του Πάνου Καμμένου για εξώθηση του βουλευτή που, επίσης, συντάσσεται με την κυβέρνηση και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε παραίτηση.
Η κίνηση της κας Χρυσοβελώνη έρχεται ταυτόχρονα με την ηχηρή διαφοροποίηση του Θανάση Παπχριστόπουλου και ενόψει της σύγκλησης της Κ.Ο Ομάδας των ΑΝ,.ΕΛ. Πλέον μένει η αποσαφήνιση της στάσης που θα τηρήσουν η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις, με τον τελευταίο να έχει ξεκαθαρίσει απριόρι ότι δεν σκοπεύει να ρίξει αριστερή κυβέρνηση.
Με τη στάση της η Μαρίνα Χρυσοβελώνει εγκαταλείπει ουσιαστικά του ΑΝ.ΕΛ και δημιουργεί έδαφος πρόσφορο για αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί και για εγωκεντρισμό και αδιαφορία έναντι των στελεχών του κόμματος.
Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», η υφυπουργός Εσωτερικών, επισημαίνει ότι οι βουλευτές θα πρέπει να κρίνουν κατά συνείδηση και πως αυτή επιφυλάσσεται να διατυπώσει γνώμη αφού διαβάσει το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Η συνέντευξή της ξεκίνησε με τη διευκρίνιση ότι δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Τετάρτη, «κάτι που ίσως είναι και δικαιολογημένο με την έννοια ότι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα», είπε η υφυπουργός.
«Εγώ δεν είμαι βουλευτής, άρα δεν είμαι και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
»Δεν ξέρω και ποια είναι η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης και τι θα συζητηθεί», δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με όσα σημειώνει η ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού. Ερωτηθείσα εάν έχει συζητήσει με τον κ. Καμμένο για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε:
«Όχι, δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη.
»Κατ’ αρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω».
Και στο «δια ταύτα», «εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον πρωθυπουργό».
Επίσης, «θέλω να μελετήσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και στη συνέχεια και εγώ θα πάρω τις αποφάσεις μου, όπως και καθένας από εμάς.
»Αυτό που εγώ έχω να πω και που πραγματικά εύχομαι είναι το έργο αυτής της κυβέρνησης να συνεχιστεί και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τετραετίας και βεβαίως να δοθεί και άλλη μία τετραετία σε αυτή την κυβέρνηση», με την πρόσθετη επισήμανση ότι «διανύει το πιο παραγωγικό κομμάτι της θητείας της».
«Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές;», διερωτήθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Χρυσοβελώνη, και συνέχισε: «Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. »Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. »Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος, θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνη της όποιας επιλογής του.
»Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝΕΛ για να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη Συμφωνία.
»Για αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά, ότι καλό είναι η Συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολό της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας», ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «τη σύνθεση της κυβέρνησης την καθορίζει ο πρωθυπουργός, σαφέστατα τύγχανα της πρότασης και της αποδοχής του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εάν έλεγα κάτι διαφορετικό θα ήμουν αχάριστη. Αλλά τον τελικό λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός.
»Δεν τίθεται θέμα από την πλευρά μου άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ξεκαθάρισε η κ. Χρυσοβελώνη.