Τη διαμόρφωση διαδικασίας εγγυήσεων για τη σταθεροποίηση της Βόρειας Συρίας, που περιλαμβάνει συντονισμένες δράσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας που θα αποτρέψουν την επέλαση τουρκικών δυνάμεων σε κουρδικές περιοχές.
Η Τουρκία χαρακτηρίζει όλες τις κουρδικές οργανώσεις τρομοκρατικές, υποστηρίζοντας ότι συνδέονται και έχουν αμφίδρομες σχέσεις με το PKK, το οποίο αναγνωρίζει και η Δύση ως τρομοκρατική οργάνωση.
Τούτων δοθέντων, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία αποχώρησης, τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας την ασφάλεια των Κούρδων, θέλοντας στείλει μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ να μην επιδιώξουν διαφορετικές ισορροπίες και να χαλιναγωγήσουν τη “βουλιμία” της Άγκυρας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει διαρκώς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, αγνοώντας τα διαβήματα των χωρών και τις διεθνείς εκκλήσεις.
Η Ουάσιγκτον, από την άλλη πλευρά, διαθέτει επαρκή μέσα και διαδικασίες που θα μπορούσαν να ελέγξουν και να περιορίσουν τη δραστηριότητα της Τουρκίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, της πίεσης, εντάσσονται και οι απειλές για την υιοθέτηση μιας εξοντωτικά αργής διαδικασίας αποχώρησης.
Ο Μπόλτον αναζητά εγγυήσεις από την Τουρκία ότι δεν θα επιτεθεί στους Κούρδους, μόλις αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία. Η συνάντηση έρχεται μία μερά τις δηλώσεις του Μπόλτον, ότι οι «εγγυήσεις» αυτές αποτελούν έναν από τους «όρους» για την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Η τουρκική κυβέρνηση« βλέπει» το YPG, ως τρομοκρατική οργάνωση και έχει απειλήσει να εξαπολύσει επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις.
Ο Μπόλτον, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχος, αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν, θεωρεί ότι μία τέτοια ενέργεια θα ήταν απαράδεκτη.