Επεισόδια και χρήση χημικών σημειώθηκε στους δρόμους του Παρισιού κατά την όγδοη διαδήλωση των “Κίτρινων Γιλέκων”, η βία, ωστόσο, απέχει παρασάγγας από τα έκτροπα που είχαν καταγραφεί στις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου.
Οι νέες διαδηλώσεις και τα επεισόδια, όμως, δείχνουν ότι το κίνημα παραμένει ζωντανό, παρά τις παροχές του Εμμάνουελ Μακρόν, ενώ την ίδια στιγμή δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αποδοχή του Γάλλου προέδρου υποχωρεί διαρκώς και βρίσκεται, πάλι, κάτω από το 25%.
Ο όγκος των διαδηλωτών, όμως, ήταν πολύ μικρότερος, προδίδοντας την εξασθενούσα δυναμική του κινήματος, το οποίο βασίζεται πλέον στην προβολή των media και την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.
Προερχόμενοι από τα Ηλύσια Πεδία, «ομφαλό» του κινήματος διαμαρτυρίας κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και όπου είχε αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης και στη σημερινή κινητοποίηση, τα «κίτρινα γιλέκα» αυτά σταμάτησαν μπροστά στην έδρα του AFP, στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι κι επιδόθηκαν σε κάθε είδους αποδοκιμαστικές χειρονομίες και σχετλιασμούς.
Περίπου μισή ώρα μετά τη διαμαρτυρία, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά «Κίτρινα Γιλέκα» πήραν τον λόγο και άλλοι ανέμιζαν πινακίδες με συνθήματα κατά του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν – όπως το «Μακρόν άφησε τα ψίχουλα στους επαίτες» – οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς το Δημαρχείο.
Στην πόλη Ρουέν, όπου διαδήλωσαν 1.000-1.500 «κίτρινα γιλέκα», ένας ανθρωπος δέχθηκε αμυντική σφαίρα στο κεφάλι από τις δυνάμεις της τάξης, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Δύο οδοφράγματα, με κάδους και άλλα υλικά, είχαν στηθεί στην κεντρική αρτηρία της πόλης και ένα από αυτά πυρπολήθηκε.
Στο Μπορντό, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο αντλίες της αστυνομίας βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Και σε αυτήν την πόλη οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Σε όλη την υπόλοιπη Γαλλία, όλες οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα, με εμφανή τη μειωμένη δύναμη των συμμετεχόντων. Στη Νίκαια, μόλις 70 – 80 «κίτρινα γιλέκα» συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ μία πομπή από 30 αυτοκίνητα προσπάθησε να κλείσει τον αυτοκινητόδρομο στα βόρειά της, αλλά αποτράπηκε η κίνησή τους από την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.
Η κατάσταση ξέφυγε μόνον στο Μποβέ, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει περίπου 600 «κίτρινα γιλέκα» να εισέλθουν στην πόλη, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να αποκλείσει το αεροδρόμιο.
Το ιστορικό
Οι διαδηλώσεις, που πήραν μαζικό χαρακτήρα ενόσω ο Μακρόν διήνυε τον 18ο μήνα της θητείας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον έχουν ήδη εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις.
Στο αποκορύφωμα της έντασης, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις και κατάργηση της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, η οποία υπήρξε το σπίρτο που άναψε το φιτίλι των κινητοποιήσεων.
Τα μέτρα ήταν η πρώτη στροφή 180 μοιρών για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος εκλέχτηκε με τη δέσμευση να σπάσει την παράδοση της γαλλικής πολιτικής και να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της ευρωζώνης που υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις.
Αποφασισμένος ωστόσο να καταπνίξει το κίνημα και να προχωρήσει στη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ο Μακρόν τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι «είναι αδύνατον να δουλεύουμε λιγότερο και να κερδίζουμε περισσότερο, να μειώνουμε τους φόρους και να αυξάνουμε τις δαπάνες».
Σε μία προσπάθεια να σταματήσει την καθοδική πορεία της δημοτικότητά τους, ο Μακρόν αναμένεται να ενημερώσει τους Γάλλους για τα άμεσα σχέδιά του. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο εθνικός διάλογος με τους πολίτες για οικολογικά, φορολογικά και θεσμικά ζητήματα, τα αποτελέσματα των οποίων – υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος – θα τροφοδοτήσουν την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.