Αντιφατικά μηνύματα στην παγκόσμια κοινότητα στέλνει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, καθώς από τη μια απευθύνει κάλεσμα για ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, στην επέτειο των 40 ετων από την ομαλοποίηση των σχέσεων, ενώ την επόμενη ημέρα θέτει το στράτευμα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και ζητά προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις.
Ο Σι, που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το αμυντικό δόγμα και την εξωτερική πολιτική της Κίνας στο πλαίσιο αναβάθμισης του γεωστρατηγικού και γεωοικονομικού της ρόλου, έχει επενδύσει πολλά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και στην απόκτηση τεχνολογιών αιχμής.
Στην επετειακή ομιλία του, για τα 40 χρόνια από την ομαλοποίηση των δεσμών με την Ταϊβάν, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ προειδοποίησε επίσης, ότι η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη βία. Αν και είναι αυτοδιοικούμενο και ανεξάρτητο από την πράξη, η Ταϊβάν δεν έχει ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της. Ο κ. Σι δήλωσε επίσης ότι η επανένωση αποτελεί «αναπόφευκτη απαίτηση για την μεγάλη ανανέωση του κινεζικού λαού» και ότι η κυβέρνησή του «διατηρεί την επιλογή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» κατά της εξωτερικής παρέμβασης στην ειρηνική επανένωση.
Τα σχόλια του Σι, αν και ακούγονται προβοκατόρικα, ευθυγραμμίζονται με το δόγμα της ενιαίας Κίνας, αν και το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Παρά τη βελτίωση των δεσμών τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ποτέ δεν απέκλεισε τη δυνατότητα εισβολής και συνέχισε να αποκτά τη στρατιωτική δυνατότητα να το πράξει.
Οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώθηκαν επίσης λόγω των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα, αναγκάζοντας την Ιαπωνία να απομακρυνθεί από το δόγμα του μεταπολεμικού ειρηνισμού. Παρόλο που η πιθανότητα βίαιης προσάρτησης της Ταϊβάν από την Κίνα, είναι χαμηλή, η στρατιωτική ισορροπία στο Στενό της Ταϊβάν είναι σταθερά υπέρ της Κίνας.
Το infographic παρέχει μια επισκόπηση αυτής της ανισορροπίας και βασίζεται σε ετήσια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.