Ανεβαίνουν, για ακόμη μια φορά, οι τόνοι στο Σκοπιανό, καθώς με συνέντευξη που παραχωρεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στην Εφημερίδα των Συντακτών, επιχειρείται να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένες πτυχές και να δοθεί στην ελληνική κοινή γνώμη η αίσθηση αποκατάστασης της νηφαλιότητας, χωρίς εξάρσεις, σε αντιδιαστολή με την εικόνα που αναπαράγουν άλλα media εκμεταλλευόμενα το μικροπολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό σκηνικό της γειτονικής χώρας.
Συνεπώς, η συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να αποτελεί άλλη μια κίνηση στην πολιτικοδιπλωματική σκακιέρεα, δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν -όπως έχουν δηλώσει- στενή συνεργασία και διαρκή επικοινωνία με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των κοινωνιών.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΦΣΥΝ, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κατεβάζει τους τόνους, προβάλλει διαφορετικό πρόσωπο, απ’ αυτό που έχει συνηθίσει η κοινή γνώμη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος στη χώρα του και στέλνει μηνύματα, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση νέας πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα.
Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθαρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, ενώ ασκεί κριτική στον προκάτοχό του Νίκολα Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι η χώρα του πλήρωσε μεγάλο τίμημα γι’ αυτή την πολιτική του παρελθόντος και δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη.
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο και την επικύρωση της συμφωνίας παρά την αντίθεση του προέδρου της χώρας Ιβάνοφ.
Υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία, όπως επισημαίνει, έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογραμμίζει ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.
Αναφορικά με το ζήτημα της γλώσσας, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών.
Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και τη ρωσική αντίθεση, δηλώνει πως δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως μοναδικό στόχο έχει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ εκτός ευρωατλαντικών θεσμών θα αντιμετώπιζε σοβαρούς υπαρξιακούς κινδύνους.