Επίθεση hackers με υποκλοπή και δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δέχθηκε το σύνολο των γερμανικών κομμάτων, με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD, που αναδεικνύει κενά ασφαλείας και αποτελεί μια προφανή κλιμάκωση πολιτικών προκλήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς, ωστόσο ακόμα να έχει καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση των δραστών και τ κίνητρά τους.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συγκαταλέγεται στα θύματα των χάκερ που δημοσίευσαν μαζικά στο διαδίκτυο ευαίσθητα δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το αρχείο που διέρρευσε περιλαμβάνει έναν αριθμό φαξ, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλές επιστολές από και προς την καγκελάριο. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσο ευαίσθητες είναι οι πληροφορίες της που διέρρευσαν, γράφει η FAZ.
Όπως μετεδωσε πρώτο το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB, στόχος των χάκερ έγιναν πολυάριθμοι πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD, ενώ δημοσιεύθηκαν πολλά προσωπικά δεδομένα, καθώς και εσωτερικά έγγραφα κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών πιστωτικών καρτών και αριθμών κινητών τηλεφώνων). Στα δεδομένα αυτά, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμό στο Twitter, περιλαμβάνονται διευθύνσεις, προσωπικές επιστολές και αντίγραφα ταυτοτήτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το δημόσιο γερμανικό δίκτυο, το οποίο επικαλέστηκε το θυγατρικό του δίκτυο RBB.
Από την επίθεση επηρεάστηκαν όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και άλλες προσωπικότητες και δημοσιογράφοι. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, δημοσιεύθηκαν επίσης στοιχεία από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Πολιτικοί του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) βρίσκονται επίσης μεταξύ αυτών που επλήγησαν από τους χάκερ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημειώθηκε ένα περιστατικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Ντίτμαρ Μπαρτς, ο επικεφαλής των βουλευτών της Αριστεράς στην κάτω βουλή βρίσκεται μεταξύ όσων στοχοποιήθηκαν.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι διερευνά την υπόθεση «σε στενό συντονισμό με άλλες ομοσπονδιακές αρχές εντατικά». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα», ανέφερε η BSI.
Το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Υπηρεσίας για τον κυβερνοχώρο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής.
Οι συνδέσεις με τα έγγραφα πιθανότατα διαδόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα στο Twitter. Ο λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος μοιράζεται δεδομένα από την 1η Δεκεμβρίου, περιγράφεται με όρους όπως «Security Researching» και «Satire & Irony» και έχει τώρα περισσότερους από 17.000 ακόλουθους. Το τελευταίο tweet του λογαριασμού έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και περιέχει ένα σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα μη προσβάσιμο blog, γράφοντας: «Jürgen Resch (εθνικός διαχειριστής για περιβαλλοντικές ενισχύσεις)».