Η δολοφονία του Σαουδάραδα δημοσιογράφου των New York Times, Τζαμάλ Κασόγκι, είναι αδιαμφισβήτητα το πιο εμβληματικό γεγονός του 2018 και ίσως το πλέον ενδεικτικό, που αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο, δεν είναι όμως το μόνο, αλλά ένα ακόμα.
Η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Νταφίνα Καρουάνα στις 17 Οκτωβρίου του 2017, χαρακτηρίστηκε επίσης ως το πιο αποτρόπαιο, ενώ η ΕΕ ξεκίνησε καμπάνια για την εύρεση των ενόχων, με την Ελλάδα να προσφέρει άσυλο στην εξ απορρήτων της Καρουανα, Μαρία Εφίμοβα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2018 ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στις επάλξεις αυξήθηκε, εν συγκρίσει με το 2017 και αρκετοί σκοτώθηκαν σε δυτικές, χώρες, ακόμα και στις ΗΠΑ.
Εντός του 2018 και πριν την αποτρόπαια δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας, εντός του προξενείου της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, τη ζωή του έχασε και ο Σλοβένος δημοσιογράφος, Γιαν Κούτσιακ, που ερευνούσε τη διαφθορά στο κυβερνών κόμμα της Τσεχίας καθώς και η Βουλγάρα, Βικτόρια Μαρίνοβα.
Συνολικά 530 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από το 2012 έως και το 2016, στη μακρά λίστα προστίθενται 47 το 2017 και 53 το 2018, εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό των δολοφονημένων δημοσιογράφων στους 630!
Οι δολοφονίες, όμως, δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως. Οι φυλακίσεις, οι διωγμοί και η στοχοποίηση τους, εντείνονται, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο.
Στη Μιανμάρ, φυλακισμένοι για 385 ημέρες(σήμερα) παραμένουν δύο δημοσιογράφοι του Reuters, ενώ ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος στην Τουρκία και τη Ρωσία. Σε δεινή θέση, όμως, βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και στις ΗΠΑ, την Ουγγαρία, ακόμα και στη Σερβία και την Αλβανία, όπου στοχοποιούνται από τις κυβερνήσεις και δέχονται επιθέσεις, ενώ παρεμποδίζεται ενεργά η δυνατότητά τους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.
Η εργαλειοποίηση των Μέσων Ενημέρωσης από κυβερνήσεις, όπως η Ρωσική για την προώθηση κρατικής προπαγάνδας και την πυροδότηση αντιδράσεων, έχει δημιουργήσει προβλήματα και πλήττει καθημερινά την αξιοπιστία του Τύπου.
Η βαθιά εμπλοκή των social media στην ενημέρωση, η διεύρυνση των πηγών και η προσπάθεια εκμετάλλευσης της κοινωνίας της πληροφορίας ως υβριδικό όπλο από πολλές κυβερνήσεις, είναι ένας ακόμη κίνδυνος για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την αξιοπιστία του Τύπου, καθώς τα δύο είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Η βία όμως που ασκείται στους δημοσιογράφους είναι πολυεπίπεδη και πολυπαραγοντική, καθιστώντας την εκτέλεση των καθηκόντων τους, πραγματικά επικίνδυνη.