Το μπαράζ των επιθέσεων σε ιστοσελίδες της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζουν Τούρκοι hackers, δείχνοντας πως η Τουρκία ακολουθεί πολιτική πολυεπίπεδης και αποκεντρωμένης κλιμάκωσης, ρίχνοντας, αυτή τη φορά, την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
«Από νωρίς το μεσημέρι σήμερα στην κεντρική σελίδα της Γραμματείας παρουσιαζόταν η εικόνα ενός τανκ, το οποίο συνόδευε η φράση «Μία νύχτα μπορούμε να έρθουμε», γραμμένη στην τουρκική γλώσσα, αλλά και απειλές για μία νέα καταστροφή της Σμύρνης.
«Από εδώ, προειδοποιούμε αυτούς που συμπεριφέρονται εκτός ορίων και σας υπενθυμίζουμε ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί 7/09/1922”» αναγραφόταν χαρακτηριστικά στην φωτογραφία.
Η ίδια ομάδα Τούρκων hackers, που σχετίζεται με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είχε την προηγούμενη εβδομάδα ισχυριστεί ότι έριξε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και απέκτησε πρόσβαση στα e-mails διπλωματών, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από ελληνικής πλευράς, ενώ εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ.
Επίσης, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η ιστοσελίδα της ΕΡΤ είχε πέσει «θύμα» Τούρκων χάκερς.
Στόχος των hackers είναι να προκαλέσουν αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από πιέσεις των media και υπό το φόβο εθνικιστικών εξάρσεων, ενώ παράλληλα στέλνουν ηχηρό μήνυμα για τις δυνατότητες υβριδικού πολέμου που διαθέτουν.
Οι επιθέσεις, αυτές, φαίνεται όμως ότι εντάσσονται μια ευρύτερη στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία εντείνεται και διευρύνεται μετά τις επικοινωνίες του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία.
Η αίσθηση άρσης της παγκόσμιας καραντίνας που είχε άτυπα επιβληθεί στον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, είναι προφανής. Η Άγκυρα, επιχειρεί να επενδύσει στο νέο κλίμα και την επιταχυνόμενη επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ, θέλοντας να στείλει μηνύματα σε Ελλάδα και ΕΕ, αλλά και να ανασχέσει τις δρομολογημένες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θέλοντας να προλάβει ενδεχόμενες επιπλοκές από τις πιέσεις για αναθέωρηση του γεωοικονιμικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου, που ασκεί στις ΗΠΑ η Τουρκία, επιτάχυνε τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, δίνοντας μάλιστα και ιδιαίτερη δημοσιότητα στο θέμα.
Επίσης, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας βοηθά στην εμπέδωση και καθιστά δυσκολότερη την εκδήλωση και ευδοκίμηση αναθεωρητικών πιέσεων.