Ένα μικρό ακροδεξιό κίνημα που δεν αριθμεί περισσότερα από 500 ενεργά μέλη στη Γερμανία και μερικές χιλιάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, το “Ταυτοτικό Κίνημα”, βρισκεται στο επίκεντρο ερευνών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ αποτέλεσε θέμα άρθρου από τους New York Times, καταδεικνύοντας τις έντονες ανησυχίες και την προσπάθεια να σταλούν μηνύματα.
Όταν η Κατρίν Μπενχολντ των New York Times αφιερώνει 500 λέξεις σε ένα κίνημα με 500 ενεργά μέλη, τότε σίγουρα υπάρχει κάτι βαθύτερο, στην υπόθεση, το οποίο όμως αποκαλύπτεται στο άρθρο που αναδημοσιεύει η Καθημερινή, στην Ελλάδα.
Τι πραγματικά συμβαίνει στη Γερμανία και γιατί οι NY Times και οι μυστικές υπηρεσίες ασχολούνται με ένα μικρό ακροδεξιό κίνημα;
Σύμφωνα με τις περιγραφές, πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα “διαφορετικό” ακροδεξιό κίνημα, το οποίο επιχειρεί να λανσάρει μια πιο “ελκυστική” δημόσια εικόνα, απαρτίζεται από άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου και φαίνεται ότι χρησιμοποιεί νέες -για την ακροδεξιά- μεθόδους προσέγγισης.
Είναι όμως αυτοί αρκετοί λόγοι για να ανάγουν το κίνημα σε μείζον θέμα στις υπηρεσίες πληροφοριών και τους NY Times; Μάλλον όχι, εκτός αν πίσω από το κίνημα κρύβονται σημαίνουσες προσωπικότητες, ισχυρά υπόγεια δίκτυα και κεφάλαια.
Επίσης, στη Γερμανία, πηγή ανησυχίας αποτελεί η δράση του μέχρι πρότινος επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος εν τέλει καρατομήθηκε λόγω ακροδεξιάς προπαγάνδας.
Τίποτα απ’ όσα περιλαμβάνονται στο άρθρο της Κατρίν Μπένχολντ δεν υποδεικνύει κάτι τέτοιο, ωστόσο η εικόνα που δημιουργείται είναι ανησυχητική, αλλά για ακατανόητους λόγους.
Ωστόσο, αν στα δεδομένα αυτά προστεθεί η δραστηριοποίηση του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στηβ Μπάνον στην Ευρώπη, με αποστολή τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και τη σύγκλιση μεταξύ ακροδεξιών στην Ευρώπη και η ενεργοποίηση ακτιβιστικών εθνικιστικών, παραθρησκευτικών και παραστρατιωτικών ομάδων, στη Γερμανία και την ΕΕ, τότε, το θέμα αποκτά νέα δυναμική.
Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερα μνεία στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του «Ταυτοτικού Κινήματος», όπου εκτός από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, άρωμα από τζίντζερ και το ζεστό κρασί, διανέμονταν κάρτες που έγραφαν «Εξισλαμισμός; με εμάς όχι», «Ευρώπη-φρούριο», «Κλείστε τα σύνορα» και «Αμυνθείτε, η χώρα είναι δική σας».
Αυτή ήταν η χριστουγεννιάτικη αγορά του «Ταυτοτικού Κινήματος», μιας ακροδεξιάς γερμανικής οργάνωσης που βρίσκεται στο μικροσκόπιο αρκετών ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Τα μέλη της είναι πιο καλοντυμένα, πιο μορφωμένα και λιγότερο θυμωμένα –τουλάχιστον δημοσίως– από τους παλιούς νεοναζί με τα ξυρισμένα κεφάλια, τους γνωστούς σκίνχεντς
Η αρθρογράφος των New York Times, όμως χαρακτηρίζει το κίνημα ως «νέα δεξιά», προσδιορισμό που έχει επιλέξει ως όνομα ένα ελληνικό κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης.
Σύμφωνα με την Κατρίν Μπένχολντ, το “Ταυτοτικό κίνημα” προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την «παλιά δεξιά», δηλαδή τους νεοναζί, αλλά πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται απλά για έξυπνη επανέκδοση των ίδιων ιδεών. Επίσης, στο άρθρο σημειώνει την ανησυχία ότι η πιο μοντέρνα εμφάνιση μπορεί να βοηθήσει το Ταυτοτικό Κίνημα να λειτουργήσει ως δίαυλος ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον εξτρεμισμό.
Οι αρχές αυτές, διέπουν εν πολλοίς τόσο το κόμμα “Νέα Δεξιά” στην Ελλάδα, όσο και άλλα αντίστοιχα μορφώματα στον χώρο της ακροδεξιάς, εγείροντας ανησυχία για το ενδεχόμενο διασυνδέσεων, το βάθος και εύρος των οποίων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.
Ο σκοπός τους είναι να καταργήσουν τις φιλελεύθερες ιδέες και να διώξουν από την Ευρώπη μετανάστες που δεν είναι Ευρωπαίοι. Οι γερμανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τα πιο ενεργά μέλη του κινήματος δεν ξεπερνούν τα 500 στη Γερμανία, ενώ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες. Πολύ περισσότεροι είναι οι συμπαθούντες.
Παρά την απαγόρευσή τους από το Facebook, που τους στέρησε ένα εργαλείο δημοσιότητας, τα μέλη παραμένουν ενεργά στο YouTube, το Twitter και τη ρωσική πλατφόρμα VK.
«Εδωσαν στον εξτρεμισμό φιλικό πρόσωπο», είπε ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του κρατιδίου της Θουριγγίας, Στέφαν Κράμερ. Πολλά μέλη του Ταυτοτικού Κινήματος έχουν νεοναζιστικό παρελθόν, αλλά οι μέθοδοι που ακολουθούν προέρχονται από την Αριστερά.
Εκτός από τη χριστουγεννιάτικη αγορά και την πώληση ειδών με «πατριωτικά» μηνύματα, στο κτίριο είχε έως πρόσφατα τα γραφεία του ο βουλευτής της ακροδεξιάς AfD, Χανς-Τόμας Τιλσνάιντερ. Επισήμως, η AfD δεν έχει σχέσεις με το κίνημα, αλλά στην πραγματικότητα, οι δεσμοί δεν κρύβονται.
«Εχουμε ακτιβιστές στους δρόμους, ινστιτούτο, εκδοτικό οίκο και πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή», είπε ο Σάιμον Κάουπερτ, που εργάζεται στο κτίριο και προηγουμένως εργαζόταν για την AfD. Tο πρώην μέλος της AfD, Φραντσίσκα Σράιμπερ, που έφυγε και έγραψε βιβλίο για το κόμμα, υποστηρίζει ότι «τουλάχιστον η μισή νεολαία της AfD ακολουθεί το Ταυτοτικό Κίνημα».
O βουλευτής των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς υποστηρίζει ότι παρόλο που μετρίασαν τις εκφράσεις τους, τα μέλη του Ταυτοτικού Κινήματος «είναι βαθύτατα εχθρικά προς τη δημοκρατία, και συχνά έχουν εξαιρετικά αντισημιτικές και ανοικτά ρατσιστικές ιδέες».