Ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν όλες τις ηπείρους το 2018, με συνέπεια νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους ανθρώπους, ενώ τεράστιο είναι το οικονομικό κόστος, τόσο σε όρους άμεσου, όσο και μεσοπρόθεσμα εξαιτίας των συνεπειών στις τοπικές οικονομίες.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ Christian Aid οι τυφώνες, το ακραίο ψύχος, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που είχαν ως αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες κόστισαν συνολικά περί τα 100 δισ. δολάρια συν τις ανυπολόγιστες ανθρώπινες απώλειες, ενώ η επιθεώρηση της Lancet υπολογίζει το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής στα 1,5 τρις δολάρια από το 1990 μέχρι 2016.
Σε έκθεσή της, η φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid επισημαίνει τα 10 πιο ακραία, αλλά και πιο δαπανηρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία συνδέει άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Εκτός από τα δισεκατομμύρια δολάρια όμως, τα φαινόμενα κόστισαν επίσης χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Αρκεί να αναφερθεί ότι περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στη Νότια Ινδία.
Ομοίως άλλη μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Επιθεώρησης «Lancet» υπογραμμίζει τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: από τους καύσωνες στο βόρειο ημισφαίριο έως την αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στις τροπικές περιοχές.
Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί και το νέο ξέσπασμα του Έμπολα, στο Κονγκό, που αν και είναι ελεγχόμενο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει τον έλεγχο, λόγω της μετακίνησης μεγάλων πληθυσμιακών μαζών, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ο δάγκειος πυρετός είναι μια τροπική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στις αρθρώσεις. Είναι ενδημικός ιός σε περισσότερες από 100 χώρες και μολύνει περίπου 390 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με περίπου 54 εκατομμύρια περιπτώσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Σύμφωνα με την έκθεση της Christian Aid, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύσει σήμερα η «Daily Telegraph», τέσσερα από τα δέκα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών οι τυφώνες Φλόρενς και Μάικλ, οι οποίοι έπληξαν τις ΗΠΑ και τμήματα της κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Οι καλοκαιρινές πλημμύρες στην Ιαπωνία κόστισαν επίσης τη ζωή τουλάχιστον 230 ανθρώπων και 7 δισ. δολάρια. Είχε προηγηθεί ένας άνευ προηγουμένων καύσωνας στη χώρα και ακολούθησε ο τυφώνας Τζέμπι, ο ισχυρότερος των τελευταίων 25 ετών στη χώρα.
Οι πυρκαγιές επίσης στην Καλιφόρνια, στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, εκτιμάται ότι κόστισαν 13 δισ. δολάρια.
Ειδική μνεία γίνεται για το κύμα καύσωνα που έπληξε το καλοκαίρι την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι στη Βρετανία – μαζί με τα καλοκαίρια του 1976, του 2003 και του 2006. Θερμοκρασίες-ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στην Τσεχία και τη Σουηδία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για τους θανάτους από τους καύσωνες του καλοκαιριού κάνουν λόγο για σχεδόν 1.500 ανθρώπους στη Γαλλία και 250 στη Δανία. Σε αυτήν την κατηγορία, των υψηλών θερμοκρασιών και των συνεπακόλουθων πυρκαγιών, περιλαμβάνονται στην έκθεση και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, με τους 100 νεκρούς.
Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις, την Ιαπωνία έπληξε και παρατεταμένος καύσωνας, με αποτέλεσμα περί τους 30.000 ανθρώπους να διακομιστούν στο νοσοκομείο με θερμοπληξία.