Να δημιουργήσει ένταση στις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη Συρία, επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να αναγκάσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό σε μια νέα διαπραγμάτευση, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα του αγωγού EastMed.
Η Τουρκία, αφού ξεκίνησε επιθέσεις κατά του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας να αναθερμάνει τις -πάντα ισχυρές σχέσεις- με το παλαιστινιακό στοιχείο, επιχειρεί τώρα να διευρύνει το πεδίο της αντιπαράθεσης.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όμως, εκμεταλλεύτηκε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν, για να εγείρει το θέμα της εισβολής και κατοχής στη Βόρεια Κύπρο, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας, μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργειου Εξωτερικών.
«Απορρίπτουμε τις άτοπες, ανυπόστατες και εξωπραγματικές συκοφαντίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εναντίον του τουρκικού στρατού, τις οποίες αντιμετωπίζουμε ως μία προσπάθεια εκ μέρους του να στρέψει αλλού την προσοχή από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για δωροδοκίες και τα εσωτερικά του πολιτικά προβλήματα»,
αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:
«Αυτοί που έχουν αίμα παιδιών Παλαιστινίων στα χέρια του (…) δεν έχουν το ηθικό υπόβαθρο να συκοφαντούν τον τουρκικό στρατό. Πάντοτε εγγυητής της ειρήνης, ο τουρκικός στρατός δεν έχει πλήξει ποτέ πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, και δεν έχει τέτοια φήμη.
Σε όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, αθώοι άμαχοι, ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και το περιβάλλον είναι απρόσβλητα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και όταν κοστίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην επίτευξη των αποστολών.
Επιχειρήσεις διεξαγόμενες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνιών, όπως η ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο’, η μάχη απέναντι στην τρομοκρατία, η Ασπίδα του Ευφράτη και ο Κλάδος Ελαίας, όλες πιστοποιούν μια τέτοια δράση. Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι οι δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι αδελφοί μας που ζουν στην Τουρκία και στις γύρω χώρες και έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας».
Ενώ η ανακοίνωση καταλήγει:
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν υπάρχει καμία πράξη σε όλες τις αποστολές του και τις επιχειρήσεις που να επιφέρει ντροπή»,
Η ρητορική που επιλέγει η Άγκυρα και η στρατηγική των ταυτόχρονων και πολυεπίπεδων προκλήσεων προς την Αθήνα και το Τελ Αβίβ, καθιστά σαφές ότι στόχος είναι η ανάσχεση των δρομολογηθέντων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν ως άξονα τον αγωγό EastMed.
Η διέλευση του EastMed από την Κύπρο και η απευθείας ενεργειακή σύνδεση του Ισραήλ με Κύπρο και Ελλάδα, σε συνδυασμό με την σύνδεση της Αιγύπτου, υποβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, όμως ο αγωγός EastMed απειλεί και τα ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και την Κύπρο, καθώς θα συμβάλλει στον περιορισμό της ενεργειακής και οικονομικής εξάρτησης πολλών χωρών από τη Ρωσία.
Συνεπώς, Πούτιν και Ερντογάν, έχουν κάθε συμφέρον να δυναμιτίσουν ή έστω να καθυστερήσουν τις εξελίξεις, επαναδιαπραγματεύομενοι, παράλληλα, τη θέση των χωρών τους σε αυτές.