Σε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο καταφεύγει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς πιέζεται από τα διαδοχικά σκάνδαλα στα οποία φέρεται ή ακόμα και κατηγορείται ότι εμπλέκεται ο ίδιος και η οικογένειά του. Το ενδεχόμενο, όμως, αποσταθεροποίησης του Ισραήλ, εγείρει κινδύνους για την Ελλάδα, την Κύπρο και αποτελεί πρόκληση πρώτου βαθμού για την εφαρμογή του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις στο Ισραήλ είναι εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές και για την Ελλάδα, καθώς πλέον αυξάνεται ο κίνδυνος καθυστέρησης ή και μη υλοποίησης του EastMed, αποθάρρυνσης της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Συνεπώς, η πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ αναμένεται έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην Αθήνα.
Αντιθέτως, η αποσταθεροποίηση του Ισραήλ ευνοεί την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν που αναδύονται ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, επιζητώντας αναβάθμιση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, προοπτική όμως που υπονομεύει τα ελληνικά σχέδια και τις υφιστάμενες συμφωνίες για ανατροπή του status quo, με πολυμερή σχήματα υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Οι εξελίξεις στο Ισραήλ, θα μπορούσαν, εξ αντανακλάσεως να έχουν αντίκτυπο και στο Κυπριακό, το οποίο προωθείται στο πλαίσιο του νέου status quo της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν σε αυτά προστεθεί η αναδιάταξη του Λευκού Οίκου, μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις και του υπευθύνου για τη Συρία, λόγω της απόφασης για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η αλληλουχία, αυτή, των εξελίξεων, αναμένεται να επηρεάσει την πορεία υλοποίησης σχεδιασμών που εντάσσονται στο νέο γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει αυτόματα την καθυστέρηση ή υπονόμευσή τους, παρά τις έντονες πιέσεις της Τουρκίας και την προοπτική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας.
Οι αλλαγές προσώπων και το ενδεχόμενο κυβερνητικών ανακατατάξεων το 2019, που είναι ούτως ή άλλων έτος εκλογών και για την Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας εφαρμογής τους, κάτι που υποδηλώνεται από την πυκνότητα των πολυμερών συνόδων για την προώθηση του EastMed και των αγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.
Πρόωρες εκλογές
«Οι ηγέτες του συνασπισμού αποφάσισαν ομόφωνα να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να διεξαχθούν νέες εκλογές στις αρχές Απριλίου», έγραψε ο εκπρόσωπος στο Twitter, παραθέτοντας απόσπασμα από δήλωση που εξέδωσαν οι πολιτικοί εταίροι του Νετανιάχου.
Μια κρίση στον συνασπισμό σε σχέση με ένα νομοσχέδιο για τη στρατολογία που εξαιρούσε από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία υπερορθόδοξους Εβραίους άνδρες οδήγησε στην απόφαση αυτή.
Ο Νετανιάχου, που διανύει την τέταρτη πρωθυπουργική θητεία του, κυβερνούσε με μια πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού (61 σε σύνολο 120 κοινοβουλευτικών εδρών). Ηγείται του δεξιού κόμματος Λικούντ.
Βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Νοέμβριο του 2019. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την ορκωμοσία νέας, μετά τις εκλογές του Απριλίου, διασφαλίζοντας την κυβερνησιμότητα και παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας θα τηρηθούν.
Τα σκάνδαλα
Μια σειρά ερευνών για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου και εν αναμονή αποφάσεων από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ για το αν θα ακολουθήσει τις αστυνομικές συστάσεις και θα τον παραπέμψει έχουν προκαλέσει εκτιμήσεις ότι θα επιδιώξει μια δημόσια επίδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του μέσω της κάλπης.
Ο Νετανιάχου αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο και δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο 69χρονος Ισραηλινός ηγέτης δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες του συνασπισμού. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από τους Ισραηλινούς.
Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών αυξήθηκε τον Νοέμβριο όταν ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, αφήνοντας τον κυβερνώντα συνασπισμό με πλειοψηφία μιας έδρας.
Κανείς από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, δεν έχει προκαλέσει δημόσια την ηγεσία του, και το κόμμα αναμένεται να συσπειρωθεί γύρω του στις επικείμενες εκλογές.
Εκτός του Λικούντ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής του κεντρώου αντιπολιτευόμενου κόμματος Γες Ατίντ, θεωρείται ο ισχυρότερος υποψήφιος να διαδεχθεί τον Νετανιάχου σε περίπτωση οποιασδήποτε ανατροπής. Το κόμμα του Λαπίντ έρχεται δεύτερο μετά το Λικούντ στις δημοσκοπήσεις.
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού, Μπένι Γκαντζ, θεωρείται ένας υποψήφιος ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να γείρει την πλάστιγγα προς την κεντροαριστερά, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος.
Στη δεξιά, ο Λίμπερμαν και ο Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Εστία, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία σε έναν δεξιό συνασπισμό αν το Λικούντ βγει εξασθενημένο από τις εκλογές.
Ο Νετανιάχου ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1996 έως το 1999 και επανήλθε στον θώκο το 2009. Η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2015.