Ισχυρή πολιτική βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ και εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας έστειλαν με κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντρ Βούτσιτς, μετά από τη διμερή Σύνοδο Κορυφής στο Βελιγράδι και πριν την τετραμερή, στην οποία συμμετέχουν η Βουλγαρία και Ρουμανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανάγει σε προτεραιότητα τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σερβίας, για την υλοποίηση της οποίας, όμως, απαιτείται η επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να μετατραπεί η γειτονική χώρα σε γέφυρα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Σέρβος πρόεδρος επισήμανε την αποδοτικότητα των έως τώρα επαφών και πρωτοβουλιών, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην ενίσχυση των οικονομικών συναλλαγών, ενώ έθεσε ως ορόσημο την εδραίωση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης.
Η σύνοδος, που είναι προπομπός της τετραμερούς, έρχεται μετά την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, στην οποία υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία για τον EastMed, αποδεικνύοντας τη διασύνδεση όλων αυτών των διεργασιών,
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο η πρώτη συμφωνία που θα υπογραφεί μετά την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» -για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος- να είναι μεταξύ των τριών χωρών για τη σιδηροδρομική τους διασύνδεση. Όπως τόνισε, η ΠΓΔΜ από «γκρίζα» μπορεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών να γίνει χώρα – γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία.
Κατά τον κ. Τσίπρα, τα πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας και εμπορίου που αναπτύσσονται μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή. Όπως τόνισε, μετά από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα προχωρήσει η τριμερής συνεργασία για την αναβάθμιση του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου ως διαμετακομιστικών κέντρων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως, καταδίκασε απερίφραστα, ως αποσταθεροποιητική, την απόφαση του Κοσόβου να μετατρέψει την Kosovo Security Force σε τακτικό στρατό, ζητώντας παράλληλα, από τον Σέρβο πρόεδρο να επιμείνει με αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού με την Πρίστινα, που θα επιλύει προβλήματα και θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Όπως εξήγησε, λύση δεν σημαίνει επιβολή, αλλά σημαίνει συμφωνία και συμβιβασμός που έχει απώλειες και για τις δύο πλευρές. «Λύση συμβιβαστική ή μη λύση;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε «ας σκεφτούμε την εμπειρία μας». Επεσήμανε, δε, ότι η μη λύση κάθε φορά δημιουργεί δυσχερέστερο περιβάλλον την επόμενη μέρα και τάχθηκε υπέρ του συμβιβασμού αντί της αδράνειας.
Βούτσιτς: Άνοδος των εμπορικών συναλλαγών και τρένα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας στάθηκε στην άνοδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μετά από πολλά χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο «άξονας 10», τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης. Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη κατάργησης του roaming, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί και ένα συμβούλιο Ελλάδας – Σερβίας – ΠΓΔΜ.
Ζήτησε επίσης να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις για να καταργηθούν οι δασμοί στο Κόσοβο, σημειώνοντας πως «εμείς πρέπει να βρούμε τη λύση, και όχι η λύση να βρει εμάς». Ο Σέρβος πρόεδρος διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να απειληθεί η ζωή των πολιτών μας στο Κόσοβο», ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής, ειρηνικής λύσης.