Σε διαδικασία υλοποίησης εισέρχεται πλέον ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας με προορισμό την Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια, καθώς σήμερα υπεγράφη το σχετικό πρωτόκολλο διακρατικής συνεργασίας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη, σηματοδοτώντας παράλληλα την εμπέδωση του νέου δόγματος γεωοικονομικής πολιτικής που προωθείται υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και από το οποίο αποκλείεται η Τουρκία.
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της τριμερούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στη Σύνοδο της Κρήτης είναι πιθανό να συμμετάσχει και πάλι αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην τριμερή αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη της αμερικανικής αιγίδας για για τον αγωγό, επιβεβαιώνοντας ότι εντάσσεται στο νέο γεωοικονομικό δόγμα που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή και βασίζεται στην ανάπτυξη πολυμερών σχημάτων οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξέφραζε την αντίθεσή της, στις εν εξελίξει διεργασίες με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, καθώς και υπερπτήσεων, ανεβάζοντας την ένταση στο Αιγαίο, αλλά αποφεύγοντας προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το πρωτόκολλο υπογράφηκε κατά διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στην πόλη Μπερ Σέβα, ενώ σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, η συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την Κομισιόν.
Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας η επόμενη, 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στην Κνωσό, όπου θα κυρωθεί τελικά η συμφωνία για τον EastMed.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι με τον East Med στόχος είναι να διασφαλιστεί η μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, και ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την Μπερ Σεβά, καθώς πρόκειται πόλη στη μέση της ερήμου που έχει γίνει κέντρο τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας. Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της συνέργειας του Ισραήλ για την ίδρυση ενός τεχνολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, επί τάπητος στην τριμερή συνάντηση τέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανησυχία, η οποία σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση στρατευμάτων, αλλά και σε ό,τι αφορά τους ρόλους της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί Γραμματεία για τη συνεργασία των τριών κρατών, ως συστατικό στοιχείο της οποίας περιέγραψε τον τομέα της ενέργειας. Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία για τον EastMed θα κατατεθεί στην Κομισιόν. «Έχουμε καταλήξει για τον αγωγό EastMed, αναμένουμε την έγκριση της Κομισιόν», είπε χαρακτηριστικά.