Την απέλαση του πρεσβευτή και ενός ακόμα διπλωμάτη του Ιράν ανακοίνωσε η Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη μαθητικές και φοιτητικές διαδηλώσεις, τις οποίες επιχειρούν να χειραγωγήσουν και να ποδηγετήσουν η αντιπολίτευση και ξένοι παίκτες.
Αίσθηση προκαλεί όμως η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δύο απελαθέντες διπλωμάτες προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στη χώρα. Αν και ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται από την αλβανική κυβέρνηση και η η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν είναι δεδομένη, πολυεπίπεδη και δαιδαλώδης, η δημόσια καταγγελία από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αποτελεί πρωτοφανή κίνηση, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την απόφαση του επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης να απελάσει «δύο ιρανούς πράκτορες οι οποίοι προετοίμαζαν μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία».
Από αλβανικής πλευράς η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Εντλίρα Πρέντι δήλωσε ότι,
«Η δραστηριότητα των Ιρανών διπλωματών αντίκειται προς τη διπλωματική τους ιδιότητα και η απόφαση να κηρυχθούν personae non gratae ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με συμμαχικές χώρες».
I commend PM Edi Rama’s expulsion of two Iranian agents who plotted terrorist attacks in #Albania. European nations have thwarted three Iranian plots this year alone. The world must stand together to sanction #Iran’s regime until it changes its destructive behavior.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) December 19, 2018
Το αλβανικό ΥΠΕΞ απέφυγε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο διπλωματών ή τις θέσεις τους και δεν δόθηκε καμιά πληροφορία από τα Τίρανα για τη «δραστηριότητα» που προσάπτουν στους δύο διπλωμάτες.
Ωστόσο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ένας από τους δύο διπλωμάτες είναι ο πρεσβευτής του Ιράν.
«Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μόλις απέλασε τον πρεσβευτή του Ιράν, για να στείλει το μήνυμα στους ηγέτες του Ιράν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας από πλευράς τους δεν θα γίνει ανεκτή»,
αναφέρει ο Μπόλτον.
«Στέκουμε στο πλευρό του πρωθυπουργού Ράμα και του αλβανικού λαού καθώς αντιστέκονται στην επικίνδυνη συμπεριφορά του Ιράν στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο»,
πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Prime Minister Edi Rama of Albania just expelled the Iranian ambassador, signaling to Iran’s leaders that their support for terrorism will not be tolerated. We stand with PM Rama and the Albanian people as they stand up to Iran’s reckless behavior in Europe and across the globe.
— John Bolton (@AmbJohnBolton) December 19, 2018
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και το Ιράν χαρακτηρίζονταν μέχρι σήμερα «σωστές» από τα Τίρανα. Αγκάθι για τη σχέση αυτή θεωρείται όμως το γεγονός ότι, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, η Αλβανία υποδέχθηκε από το 2013 περίπου 3.000 μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, που βρίσκονταν στο Ιράκ και τα οποία ζουν σε έναν καταυλισμό στη βορειοδυτική Αλβανία.
Οι Μουτζαχεντίν, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1965, αρχικά με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του σάχη, κατόπιν του καθεστώτος των αγιατολάδων μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, εκδιώχθηκαν από το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τους φιλοξενούσε για μεγάλο διάστημα το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ.
Η τελευταία ομάδα τους που απέμενε αποχώρησε από το Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2016.
Τόσο ο Τζον Μπόλτον, όσο και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, σήμερα προσωπικός δικηγόρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν επισκεφθεί τα μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν στην Αλβανία.