Μήνυμα ενίσχυσης των δικλείδων ασφαλείας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών, χωρίς να προστίθενται όμως νέα δεδομένα και να εμβαθύνεται η ενοποίηση στέλνει η Ευρωζώνη, με τις εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν να αποδεικνύονται ουτοπικές και τη γερμανική λογική να επικρατεί τόσο στον συντηρητικό επανασχεδιασμό όσο και στην ατολμία των στόχων.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. (εξαιρουμένης της Βρετανίας, η οποία αποχωρεί τον Μάρτιο) υιοθέτησαν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών όσον αφορά την παραχώρηση νέων εξουσιών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Ωστόσο, οι υπουργοί των Οικονομικών είχε σταθεί αδύνατο να συμφωνήσουν επί της γαλλικής πρότασης για δημιουργία προϋπολογισμού που θα βοηθάει κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις και ο οποίος θα ενισχύσει την οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών και είχαν ζητήσει καθοδήγηση από τους ηγέτες.
Παράλληλα, εκτός συζήτησης παρέμεινε και το θέμα της υλοποίησης του τρίτου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της εγγύησης καταθέσεων, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και να εμπεδώνονται φυγόκεντρες τάσεις όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων ενιαίας εποπτείας και διάσωσης των τραπεζών.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν και η κατεύθυνση που υιοθετήθηκε αναμένεται να συντηρήσει τις πολλαπλές ταχύτητες στην οικονομία της Ευρωζώνης, με τις χώρες του Νότου να παραμένουν πιο ευάλωτες και την Κομισιόν με δεμένα χέρια, ενώ η πραγματική εξουσία παραμένει σε άτυπους, χωρίς λογοδοσία οργανισμούς και μηχανισμούς.
Το Crisis Monitor είχε έγκαιρα επισημάνει την αδυναμία, τον υπουργών Οικονομικών να δημιουργήσουν την Ευρωζώνη 2 και τον συμβιβασμό στην έκδοση 1.5, με μερικές επιδιορθώσεις και μικρές παρεμβάσεις, αντί των τομών και της ανασυγκρότησης.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να διαφωνούν σε κρίσιμα ζητήματα επί του προϋπολογισμού, καθώς και στη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τα διαρθρωτικά ταμεία.
Οι ηγέτες των «27» εμφανίστηκαν διαιρεμένοι. Αποφάσισαν πως ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενταχθεί στον ευρύτερο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πόροι του να χρησιμοποιούνται μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών και για την οικονομική σύγκλιση. Ζήτησαν δε από τους υπουργούς Οικονομικών να επιτύχουν πρόοδο επί του θέματος μέχρι τον Ιούνιο.
Το αποτέλεσμα απέχει πάρα πολύ από την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που επιθυμούσε τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού μόνο για την Ευρωζώνη, με μέγεθος αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός ολόκληρης της Ευρωζώνης έχει ύψος 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI).
Μάλιστα, οι ηγέτες της Ε.Ε. απέρριψαν ακόμη και την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος είχε προτείνει πως ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχει και σταθεροποιητική λειτουργία μέσω της χρηματοδότησης μηχανισμού ασφάλισης κατά της ανεργίας.
Οι ηγέτες των «27» ζήτησαν τη συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ωστόσο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν αναφέρεται ονομαστικά η δημιουργία μηχανισμού από κοινού εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Η αρχική πρόταση, το 2012, για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης προέβλεπε τη σύσταση μηχανισμού για την από κοινού εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, η οποία θα προστατεύσει τις τράπεζες από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως έχουν υποστηρίξει πολλάκις η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.