Νέες διαδηλώσεις ταρακούνησαν τη σερβική κυβέρνηση, καθώς διαδηλωτές υπό την καθοδήγηση της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, εγείροντας -εκ νέου- ερωτηματικά για παρεμβάσεις και ρίχνοντας βαριά σκιά στην προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.
Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη μεγάλη διαδήλωση εναντίον της σερβικής κυβέρνησης και του προέδρου Αλεξάντρ Βούτσιτς σε μια εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, δίνοντας την αίσθηση κλιμακούμενης έντασης που θα μπορούσε δυνητικά να δράσει ανασταλτικά για την υλοποίηση μεγάλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Με δεδομένο ότι η σερβική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία ομαλοποίησης με το Κόσοβο, που θα ανοίξει το δρόμο για την εισδοχή της στην ΕΕ, οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν τροχοπέδη για αυτή την προοπτική.
Παράλληλα, οι διαδηλώσεις στη Σερβία συμπίπτουν με τις μαθητικές κινητοποιήσεις στην Αλβανία και την προσπάθεια “διάχυσης” της δυναμικής του κινήματος με τα “κίτρινα γιλέκα”.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να παραλειφθεί ότι στα Βαλκάνια αυτή την περίοδο διαμορφώνονται ιδιαίτερες συνθήκες, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια του Κοσόβου να μετατρέψει τη δύναμη ασφαλείας (KSF) σε τακτικό στρατό και οι αντιδράσεις από την πλευρά της Σερβίας, του NATO, της Ρωσίας και τις ΕΕ, σε αυτή την προοπτική. Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία βρίσκεται και η Συμφωνία των Πρεσπών που θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να αναζητήσει ενεργά την ευρωατλαντική της προοπτική.
Η νέα διαδήλωση έρχεται μετά την προειδοποίηση του Προέδρου Βούτσιτς ότι δεν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαδηλωτών.
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η διαμαρτυρία συγκέντρωσε περισσότερους ανθρώπους από ό, τι η προηγούμενη, στις 8 Δεκεμβρίου, η οποία κινητοποίησε 15.000 άτομα σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
Πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για κοινούς όρους, που θα διασφαλίζουν τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Το έγγραφο υπογράφηκε από τη Συμμαχία για τη Σερβία, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Νέο Κόμμα, τη Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων της Βοϊβοδίνας, το Κίνημα “Ως εδώ και μη παρέκει”, το Κίνημα του Κέντρου, η Πολιτική Πλατφόρμα και η πολιτική πρωτοβουλία “Ας μην πετάξουμε το Βελιγράδι”.
Τα βασικά αιτήματα είναι η αποτελεσματική πρόληψη της κατάχρησης του εκλογικού καταλόγου και των δημόσιων πόρων στην εκστρατεία, ο έλεγχος της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, ο έλεγχος των προεκλογικών εκστρατειών και κατά τις ημέρες των εκλογών και οι ποινικές κυρώσεις κατά εκείνων που καταχρώνται την εκστρατεία.
Στην αντίδρασή του στα αιτήματα, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα συμφωνήσει με αυτά – και υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Αυτή είναι η δεύτερη αντι-κυβερνητική διαμαρτυρία αυτού του μήνα, μετά από αρκετές χιλιάδες άτομα που συμμετείχαν σε μια πορεία που ονομάζεται “No More Bloodied Shirts” στο Βελιγράδι στις 8 Δεκεμβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού ένας δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε και έφυγε με ματωμένο πουκάμισο.