Στη λογική του πογκρόμ επανέρχεται και με νέα δυναμική η Τουρκία δυόμιση χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, με την εισαγγελία να εκδίδει εντάλματα σύλληψης για 250 ανθρώπους με την κατηγορία των σχέσεων με το FETO, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν σηματοδοτεί την κλιμάκωση μιας συστηματικής επιχείρησης εφόδων εναντίον ύποπτων υποστηρικτών του αυτοεξόριστου Φετουλάχ Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά το οποίο σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν, ένας πρώην σύμμαχος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται κάθε ανάμειξη.
Μετά την απόπειρα αυτή περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και οι μαζικές συλλήψεις θεωρούνται ρουτίνα. Οι αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικό προσωπικό.
Χθες Πέμπτη ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις στο εξωτερικό για να εντοπίσει την πηγή χρηματοδότησης των γκιουλενιστών, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ότι από τη στιγμή που δεν αλλάζουν στάση στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό ο ίδιος θα κλιμακώσει πιέζοντας τις κρατικές δομές και τα δίκτυα πληροφοριών και αποψιλώνοντας το Δημόσιο από τη δυτική επιρροή.
Ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε τη σύλληψη 219 εν ενεργεία στρατιωτικών, περιλαμβανομένων τεσσάρων συνταγματαρχών, πέντε αντισυνταγματαρχών και δέκα στρατηγών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Οι μισοί από τους υπόπτους είχαν τον βαθμό του λοχία, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Η επιχείρηση βασίστηκε στην εξέταση των συνομιλιών από τηλεφωνικούς θαλάμους ανάμεσα στα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Με εντολή του επικεφαλής εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε μια επιχείρηση στη 1:00 πμ με στόχο τη σύλληψη των δραστών, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Hurriyet.
Άλλοι 48 ύποπτοι αντιμετωπίζουν συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας από εισαγγελείς στην Άγκυρα, η οποία έχει κυρίως στόχο το προσωπικό μιας εταιρείας της αμυντικής βιομηχανίας, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι η έρευνα επίσης βασίστηκε σε συνομιλίες από τηλεφωνικούς θαλάμους.
Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα ότι 15.000 εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις αποπέμφθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2016, περιλαμβανομένων 150 στρατηγών και ναυάρχων.
Οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει τον έλεγχο εκατοντάδων εταιρειών που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του και έχουν κλείσει τουλάχιστον 130 μέσα μαζικής ενημέρωσης στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.