Η φορολογία στην Ελλάδα είναι υψηλή, αυτό είναι γεγονός και μάλιστα αδιαμφισβήτητο, αλλά η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο κανόνας, καθώς αν αναζητήσει κανείς σχετικά στοιχεία, όπως τα συνολικά φορολογικά έσοδα των χωρών ως προς το ΑΕΠ τους, τότε θα βρεθεί προ εκπλήξεων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Γαλλία είναι η χώρα με μεγαλύτερη φορολογία στο πλαίσιο του Οργανισμού, ενώ ακολουθείται από τη Δανία, την Ελβετία, την Ιταλία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας, λίγο υψηλότερα από την Ολλανδία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία που ακολουθούν σε μικρή απόσταση.
Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι τα φορολογικά έσοδα της Γαλλίας ανέρχονται στο 46,2% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό που βαίνει αυξανόμενο από το 2000, όταν και ήταν 43,4%. Για πολλά χρόνια, πριν από τη Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη φορολογία στη λίστα του ΟΟΣΑ ήταν η Δανία, η οποία αντλούσε το 46,9% του ΑΕΠ με φόρους το 2000.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα, όμως είναι διττό: Αφενός η ανταποδοτικότητα της φορολογίας, η οποία είναι χαμηλή και αφετέρου η συγκέντρωση της φορολογικής βάσης και η υπεροφολόγηση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.
Η διαφορά με χώρες όπως η Γαλλία έγκειται στις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες και το επίπεδο του διχτυού κοινωνικής προστασίας. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, μέχρι προσφάτως το μεγαλύτερο μέρος των φόρων πλήρωνε αυτά, στην Ελλάδα όμως οι φόροι διοχετεύονταν με διαφορετικό τρόπο, αυξάνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια. Τάση που παρατηρείται τώρα στη Γαλλία.
Επίσης, ένα ακόμα κομβικό ζήτημα σε χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι η φοροδιαφυγή και τα πολύπλοκα φορολογικά καθεστώτα, τα οποία μειώνουν την εισπραξιμότητα των φόρων, υπονομεύουν τη φορολογική συνείδηση και ανοίγουν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αύξησης φόρων.