Να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης, για να τραβήξει την προσοχή της Ευρώπης φαίνεται ότι προσπαθεί η Αλβανία, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει νέα εσωτερική κρίση από τις συνεχιζόμενες για 9η ημέρα και κλιμακούμενες μαθητικές-φοιτητικές διαδηλώσεις.
Μεσούσης της μαθητικής κρίσης, το υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας πέρασε νόμο για την απαλλοτρίωση περιουσιών Ελλήνων της ομογένειας, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα είχε ανακαλέσει άλλο διάταγμα για τη Χιμάρα. Με τον τρόπο αυτό ο Ράμα δείχνει ασυνέπεια, η οποία όμως αποτελεί μήνυμα της θέσης στην οποία έχει περιέλθει και αποτελεί μήνυμα προς την Ευρώπη, καθώς οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες στον τομέα της κάθαρσης, της διαφθοράς και των ναρκωτικών έχουν στοιχίσει σε πολιτικό κεφάλαιο και στήριξη.
Από την πλευρά της η Αθήνα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «κάταφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την απόφαση της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών και καλεσε τα Τίρανα να ανακαλέσουν τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία είναι «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις».
Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν και διεθνοποιούν το θέμα, δείχνοντας στα Τίρανα ότι το μήνυμα ελήφθη, ωστόσο το Αλβανικό ΥΠΕΞ, με νεότερη ανακοίνωση, τόνισε ότι «λυπάται για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων» και ότι η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις είναι απόλυτα νόμιμη.
Μάλιστα, αναφέρει ότι «η Αλβανία, ως ευρωπαϊκή χώρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του» . Επομένως, «όσοι πολίτες αισθάνονται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Η προσέγγιση αυτή, να ανοίξει δηλαδή τον ευρωπαϊκό δικαστικό δρόμο, δείχνει τη διάθεση των Τιράνων να υπαναχωρήσουν, αλλά παράλληλα αναδεικνύει τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξωτερική πίεση, ή ακόμα και επιβολή.
Έτσι στην πραγματικότητα, αν και φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις, η ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, συνιστά διέξοδο από τη στείρα αντιπαράθεση και ενεργοποίηση των θεσμών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομόνοια Χίμαρας, 46 τεμάχια στα νότια παράλια της Αλβανίας εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, βάσει της απόφασης 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, που υπεγράφη στις 21 Νοεμβρίου του 2018 από τον πρωθυπουργό της χώρας, Εντι Ράμα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ
«Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας (το αλβανικό ΥΠΕΞ) εκπλήσσεται από τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις 11 Δεκεμβρίου 2018.
Ως ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αλβανία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και τηρεί τις αποφάσεις του.
Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα για όλους αδιακρίτως τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στα δικαστήρια, σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων.
Το αλβανικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που βασίζεται στην διαστρέβλωση των γεγονότων. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η προαναφερθείσα απόφαση του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου στοχεύει στον εντοπισμό τομέων ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη του τουρισμού, οι οποίοι υπάγονται στην «κρατική ιδιοκτησία».
Το ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι το αλβανικό κράτος θα δεσμεύεται πάντα για την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτή η δέσμευση αποδεικνύεται από τη συμμετοχή μας στη Σύμβαση – Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις συνταγματικές εγγυήσεις στον τομέα αυτό και την έγκριση της ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας.
Εν τω μεταξύ, καλούμε την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το πλούσιο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς και η εξαιρετική παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελούν ένα θετικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί στην περιοχή».