Την παρέμβαση του ΟΗΕ για την ακύρωση της απόφασης του Κοινοβουλίου του Κοσόβου για τη μετεξέλιξη της Δύναμης Ασφαλείας σε (KSF) σε τακτικό στρατό ζήτησε η Μόσχα, παρεμβαίνοντας έτσι στις εξελίξεις στην περιοχή.
Κατά της δημιουργίας τακτικού στρατού στο Κόσοβο έχουν ταχθεί ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τη χαιρέτησαν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, παρά τη σθεναρή αντίδραση της Σερβίας, που έχει απειλήσει ακόμα και με τη χρήση βίας.
Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου για τη δημιουργία στρατού συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης για την περιοχή, ενώ καλεί την Αποστολή του ΟΗΕ να διαλύσει τους όποιους ένοπλους σχηματισμούς των Κοσοβάρων.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οξύνει την κατάσταση στα Βαλκάνια και να οδηγήσει εκ νέου σε ένοπλες συγκρούσεις.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο «είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση οποιωνδήποτε ένοπλων τμημάτων των Κοσοβάρων».
Επίσης, επισημαίνει ότι «η δημιουργία στρατού του μη αναγνωρισμένου Κοσόβου συνιστά παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».
Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην απόφαση που πήρε σήμερα η Βουλή στην Πρίστινα, επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε ωμή παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή όξυνση της κατάστασης στα Βαλκάνια και εγκυμονεί υποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή».