Μια ακόμη κίνηση υψηλής σημειολογικής στην ενεργειακή σκακιέρα πραγματοποιεί η Ελλάδα, καθώς φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ θα εκφορτωθεί πριν το τέλος του έτους στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε πρόσφατα.
Η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα, ακολουθεί την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Τουρκία μέσω του αγωγού της ΔΕΣΦΑ στους Κήπους στον Έβρο. Οι δύο αυτές κινήσεις εμπεδώνουν το δόγμα διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας ως προς τους παρόχους και το καύσιμο.
Παράλληλα, η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ επισφραγίζει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, κίνηση που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική εμπέδωσης του νέου γεωοικονομικού, ενεργειακού δόγματος στην ανατολική Μεσόγειο.
Οπως αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας, πρόκειται για το πρώτο φορτίο που εισάγεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στην ενισχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής CHENIERE, η παράδοση 150.000 m3 (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου LNG θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εισαγωγή ανακοινώθηκε την ημέρα της έναρξης των εργασιών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, όπου τα ενεργειακά θέματα και η συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Αντιστοίχως, η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Τουρκία, από τον Μυτιληναίο, ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στο Κρεμλίνο, όπου πιστοποιήθηκε, συμφωνήθηκε η ενίσχυση και εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος. Ωστόσο, ο πάροχος του φυσικού αερίου, δε ανακοινώθηκε, για εμπορικούς λόγους. Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, η συναλλαγή έγινε αμέσως μετά τα εγκαίνια του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream, σύμπτωση η οποία αν ενταχθεί στο κάδρο των ανωτέρω εξελίξεων, τότε αποκτά νέο νόημα.