Πρωτοβουλία χαλιναγώγησης της πολιτικής ηγεσίας της πΓΔΜ, τη στιγμή που επιδίδεται σε άκρατη εθνικιστική προπαγάνδα για να διασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους που θα επιτρέψουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέλαβε η Βουλγαρία, απευθύνοντας προειδοποίηση για veto λόγω… μακεδονικής γλώσσας.
Ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αντιδρώντας στα περί μακεδονικής γλώσσας του Ζόραν Ζάεφ, απείλησε τα Σκόπια με veto.
Η κίνηση της Βουλγαρίας έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και διευκολύνει την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς αμβλύνεται η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, μεταφέρεται η ένταση και εγχειρείται αποτελεσματικά το μήνυμα.
«Δεν θα επιτρέψουμε “μακεδονική γλώσσα: σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της ιστορίας», δήλωσε το Σάββατο ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα επιτρέψει τη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτοι. Από τη “μακεδονική” πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία να αμφισβητηθούν σοβαρά θέματα, να αλλαχθούν και να γίνουν δεκτά αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια», τόνισε Καρακατσάνοφ.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Καρακατσάνοφ απείλησε με βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα της «δήθεν μακεδονικής γλώσσας».
Ο κ. Καρακατσάνοφ αναφέρεται στην προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωση του Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών του παρέχει το δικαίωμα αναγνώρισης της «μακεδονικής γλώσσας» και πως αυτό το δικαίωμα κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει.
«Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει» τονίζει ο Βούλγαρος αξιωματούχος και προσθέτει ότι » Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας».
Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων από την πλευρά του τόνισε ότι οι δηλώσεις Καρακατσάνοφ «διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα που θα μας οδηγήσει μακριά τον έναν από τον άλλον και θα προκαλέσει εχθρότητα παρά φιλία», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπενθυμίσει τη διακήρυξη φιλίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες.