Έρευνα για το ενδεχόμενο εξωτερικών παρεμβάσεων στη Γαλλία με στόχο την πρόκληση αναταραχής και κοινωνικών εκρήξεων ξεκίνησε η γαλλική υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας SDGSA, ακολουθώντας ενδείξεις που προέκυψαν από την κινητοποίηση, λογαριασμών στο twitter που πιστοποιημένα συνδέονται με τη Ρωσία και το Κρεμλίνο, οι οποίοι εμφανίζονται να υποστηρίζουν με προβοκατόρικες και εμπρηστικές αναρτήσεις το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”.
Όπως ανακοινώθηκε, αρμόδια αρχή – υπεύθυνη για το συντονισμό αυτών των ελέγχων είναι η Γενική Γραμματεία Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), ξεκίνησε έρευνα για να ελέγξουν τον πολλαπλασιακό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».
Οι γαλλικές εστιάζουν στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», τόνισε μια άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης, χειραγώγησης και ποδηγέτησης τέτοιων κινηματικών πρωτοβουλιών από παράγοντες με διαφορετική ατζέντα, κίνητρα και στοχεύσεις, ιδιαίτερα σε μια τόσο τεταμένη περίοδο, που η Ευρώπη επιχειρεί να ωριμάσει και να χειραφετηθεί, αντιδρώντας με καθυστέρηση στις συνθήκες που δημιουργεί η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το δίπολο εθνικισμού, λαϊκισμού.
Αν και τα “κίτρινα γιλέκα” εμφανίζονται ως ένα απολίτικο πολυσυλλεκτικό κίνημα, οι ομοιότητες με τους “αγανακτισμένους” στην Ελλάδα, ο πυρήνας των οποίων αποτελούνταν από φασιστικές και παρακρατικές οργανώσεις, ενώ η χρήση των social media για την κινητοποίησή του, έδειχνε στην κατεύθυνση μιας κεντρικά συντονισμένης προσπάθειας και όχι ενός αυθόρμητου κινήματος. Αντιστοίχως, τα “κίτρινα γιλέκα” φαίνεται ότι ποδηγετούνται σε πολλές εκδοχές της συσπείρωσης και της δράσης τους από ομάδες οι οποίες ενεργούν βάσει συγκεκριμένης ατζέντας.
Σύμφωνα με τους Sunday Times, που επικαλούνται αναλύσεις που διεξήγαγε η εταιρία κυβερνοασφάλειας New Knowledge, περίπου 200 λογαριασμοί Twitter αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ενώ αυτές οι εικόνες χρονολογούνται από γεγονότα που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.
Αντίστοιχο κλίμα επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα, επ αφορμής της “μαύρης επετείου” της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου λογαριασμοί προπαγάνδας και bots αναπαρήγαγαν απαρχαιωμένο φωτογραφικό υλικό.
Το Bloomberg, επικαλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), μια οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ και ελέγχει αυτούς τους λογαριασμούς και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας, τόνισε ότι ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα).
Από την άλλη πλευρά, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του RT (Russian Today) και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik τόνισε χθες ότι Γάλλοι πολίτες έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους.
«Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι βλέπουν βίντεο των διαδηλώσεων των ‘κίτρινων γιλέκων’ από τις μεταδόσεις μας; Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι. Επιπλέον, έχουμε ήδη πηγές στην γαλλική αστυνομία που μας στέλνουν βίντεο, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν γίνει δύσπιστοι με τα δικά τους μέσα ενημέρωσης και στέλνουν βίντεο σε μας», είπε η Σιμονιάν στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο TVTs.