Προσπάθεια να θέσει υπό αμφισβήτηση την ευρωατλαντική πορεία των βαλκανικών χωρών κάνει με συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και η οποία δημοσιεύεται ανήμερα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Η συνέντευξη του Λαβρόφ στην “φιλοκυβερνητική” Εφημερίδα των Συντακτών αποτελεί διπλωματική κίνηση και εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και καλλιέργειας του εδάφους, ενώ αντίστοιχη παραχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ρωσία, αν και επιδιώκει την προσέγγιση με την Ελλάδα, φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τον ανοιχτό δίαυλο που προσφέρει η Αθήνα για να στείλε ηχηρό μήνυμα και να προβοκάρει, στρατηγική η οποία ενδυναμώνεται από τη διαλλακτικότητα που επιδεικνύει δημοσίως η ελληνική κυβέρνηση, υπαναχωρώντας από τη σκληρή θέση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, σε μια πιο “light” προσέγγιση, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.
Μια πιο προσεκτική εξέταση των γεγονότων που οδήγησαν στην διπλωματική κρίση του καλοκαιριού του 2018 και των όσων διαδραματίζονται μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, σκιαγραφούν με αρκετή σαφήνεια την εικόνα μιας κυβέρνησης που επιχειρεί μια back-channel προσέγγιση με το Κρεμλίνο.
Συνεπώς, το ερώτημα που εγείρεται πλέον είναι, αν και σε πιο βαθμό η διαλλακτικότητα της Ελλάδας ερμηνεύεται από τη Μόσχα ως φόβος ή ακόμα και ενδοτικότητα στις απειλές της Ρωσίας τόσο τις δημόσιες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, όσο και τις υπόκωφες με την σύσφιξη των σχέσεων με την Τουρκία και την προώθηση αντιδυτικών, ακροδεξιών και φιλορωσικών πολιτικών σχηματισμών και προσώπων στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Επίσης, κρίσιμο είναι να καταγραφεί η αντίδραση των ΗΠΑ, του NATO και της Ευρώπης στις κινήσεις επαναπροσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία, από τη στιγμή μάλιστα που οι θέσεις μεταξύ των διεθν΄ν παραγόντων διαφέρουν αισθητά πολλές φορές.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν αντικειμενικά προσκόμματα τα οποία θα εμπόδιζαν τη σταθερή ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων» και πως οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεβ, θα δώσουν την ευκαιρία σε Ελλάδα και Ρωσία να επιστρέψει ο διμερής διάλογος στην ομαλή του πορεία.
Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιμένει σε υψηλών τόνων προσεγγίσεις τόσο στο Σκοπιανό, όπου μιλά για εκβιασμούς και δωροδοκίες βουλευτών για την ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιτίθεται σθεναρά και απαξιώνει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ΗΠΑ, NATO και ΕΕ,
Ο κ. Λαβρόφ, επιχειρεί να αμβλύνει την πίεση που δημιουργούν στην Αθήνα και τις σχέσεις με τους συμμάχους και εταίρους της, αυτές οι θέσεις, λέγοντας πως θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Αναδεικνύει δηλαδή το ρόλο της Ελλάδας ως διαύλου επικοινωνίας με τος δυτικούς σχηματισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την “εταίρο”, αποδίδοντας δηλαδή το ίδιο status που έχει και για την ΕΕ, με την παραδοχή της πιο χαλαρής σχέσης.
Παράλληλα, όμως ο Σργκέι Λαβρόφ, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ασκεί σκληρή κριτική στην Πρίστινα αλλά και στον ύπατο αρμοστή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και κατηγορεί τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για «κατακόρυφη, συνεχή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας».
«Προφανής είναι η κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις της “Μακεδονίας”. Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ στην «Εφ. Συν» και συνέχισε: «Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε. Σ’ αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019».
«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια σπουδή εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό της Ουάσινγκτον για τη βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι σπέκουλες ότι η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δήθεν αναγκαία για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας δεν αντέχουν καμία κριτική. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το θέμα μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες», πρόσθεσε.
Για τη Νότια Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι η μαζική έξοδος του χριστιανικού πληθυσμού έχει διαταράξει την εθνο-θρησκευτική ισορροπία και αυτό είναι συνέπεια της έξωθεν επιβολής στους λαούς της περιοχής ξένων μοντέλων ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικών συνταγών.
Σημειώνει πως η σταθερότητα στην περιοχή μάλλον δεν είναι εφικτή χωρίς τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού και υπογραμμίζει ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στην καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού.