Το επεισόδιο στα στενά του Κερτς στη Θάλασσα του Αζοφ αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καταδεικνύοντας την κρισιτητα του περιστατικού και την ανάγκη επαναξιολόγησης των ρωσικών προκλήσεων.
Στην ατζέντα, όμως, περιλαμβάνεται και το θέμα των πυρηνικών όπλων, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κινείται για τη διαμόρφωση μετώπου μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ για την απομόνωση της Ρωσίας, υπό την κατηγορία ότι παραβίασε τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις (INF).
Τον Οκτώβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή λόγω της έλλειψης συμμόρφωσης της Ρωσίας, στάση που τώρα ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να νομιμοποιήσει αποδεικνύοντας τους ισχυρισμούς του.
Παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε την απόσυρση, έχουν ανακύψει ερωτήσεις σχετικά με το αν μπορεί πραγματικά να απομακρύνει τη χώρα από συμφωνίες που έχουν εγκριθεί από τη Γερουσία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη μοίρα της Συνθήκης INF, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. θέλουν να «μείνουν σε συγχρονισμό» με τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Αφού ο Τράμπ έδειξε σαφώς τις προθέσεις του τον Οκτώβριο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιο σοβαρή κρίση ελέγχου των εξοπλισμών από τη δεκαετία του ’80. Οι παρακάτω πληροφορίες χρησιμοποιούν το όνομα της Ομοσπονδίας Αμερικανών επιστημόνων για να αποδείξουν ότι αυτές οι προειδοποιήσεις δεν είναι αβάσιμες. Παρέχει μια επισκόπηση των αμερικανικών και σοβιετικών / ρωσικών πυρηνικών οπλοστασίων από τη δεκαετία του 1950. Συνθήκες όπως αυτή που υπεγράφη το 1987 έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που ελέγχονται από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.