Ενδείξεις ψύχρανσης των διμερών σχέσεων Αθήνας-Σκοπίων προσφέρει η συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στη DW, καθώς ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναφέρει ότι οι επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν αραιώσει, αποτυπώνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ελλάδα για τους υψηλούς τόνους και τις αλυτρωτικού τύπου δηλώσεις που επιλέγει.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, στη συνέντευξή του στη DW, επιλέγει να εστιάσει στις θετικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται τόσο για τις δύο χώρες όσο και τα Βαλκάκια. Ωστόσο, η αναφορά στη χαλάρωση της επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί παρά το εν γένει θετικό κλίμα που αποπνέει.
Ο Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως γίνονταν σε τακτική βάση στο παρελθόν. «Ανταλλάσουμε συχνά απόψεις για το πώς μπορούμε να δείξουμε στους πολίτες μας τα επιτεύγματα της Συμφωνίας των Πρεσπών» λέει. «Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση, πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι το Κοινοβούλιο θα ολοκληρώσει με το καλύτερο τρόπο τη διαδικασία για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη σε κυβερνητικό επίπεδο από τις δύο χώρες τον περασμένο Ιούνιο. Στη συνέντευξη του, ο Ζόραν Ζάεφ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αποσπάσει τελικά τη στήριξη τμήματος βουλευτών της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπει η Συμφωνία.
Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται και σε μιαν άλλη πρωτοβουλία απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, και μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας προς τη Δυτική Ευρώπη. «Αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κινείται ο λεγόμενος ‘δρόμος του μεταξιού, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιες οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς» τόνισε ο Ζάεφ. «Ο (διευρωπαϊκός) διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας».