Μήνυμα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών και απευθύνεται σε πολλούς αποδέκτες στέλνει με δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Safak, αναδεικνύοτας την επίσκεψη της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία ως μείζον ζήτημα, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον πιθανό το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να βρεθεί αντιμέτωπο με το αμερικανικό στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», με δημοσίευμά της, που αναπαράγεται και από τα ελληνικά μέσα, επανέρχεται για πολλοστή φορά στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil, αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Οι ερμηνείες και τα μηνύματα που η τουρική εφημερίδα επισημαίνει, είναι ενδεικτκά της αυξημένης πίεσης που αισθάνεται ο Ταγίπ Ερντογάν και του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό, ενώ δημοσιεύονται με στόχο να μεταφερθούν και από από αυτό το δίαυλο επικοινωνίας στις ΗΠΑ.
Το δημοσίευμα, αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς, μια ήττα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες η Τουρκία δεν κατάφερε να μπλοκάρει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petrleum ξεκίνησε με την κάλυψη των ΗΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το project του αγωγού από το Ισραήλ.
Η ξεκάθαρη στάση και εμπλοκή των ΗΠΑ στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το βασικό ζήτημα που προβληματίζει την Άγκυρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου ως μείζον πεδίο, καθώς το τετελεσμένο των αμερικανικών επενδύσεων και της κρατικής ασπίδας προστασίας επ αυτού λειτουργεί ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τώρα αντισταθμιστικά., τα οποία όμως περιορίζονται από την ταύτιση αμερικανικών και ελληνικών ενεργεακών συμφερόντων σε μια σειρά περιοχών.
Ωστόσο, σε μια πιο ψύχραιμη ματιά, η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί τα τετελεσμέα σε επίπεδο δικαιωμάτων και εξορύξεων, από τη στιγμή που τηρείται ο κανόνας της αναλογικότητας στη διαχείριση του οφελήματος, κάτι που ξεκαθαρίζει στις ανακοινώσεις που εκδίδει το State Department και αποδέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, αυτό που χάνει η Τουρκία είναι η δυνατότητα να παίξει αυτό το χαρτί στη γεωολιτική σκακιέρα ως δικό της, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το πεδίο επιρροής της.
Όπερ σημαίνει ότι, αυτό που πιέζει την Άγκυρα, όπως έχει και παλαιότερα γράψει η Yeni Safak είναι ο συνασπισμός δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται το κοινό κέντρο δύο κύκλων, από τη μία Ισρσαήλ-Κύπρος-Ελλάδα και από την άλλη Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος. Παράλληλα, όμως η Ελλάδα αποτελεί τον de facto κόμβο της βαλκανικής ενεργειακής διαδρομής Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία.
Συνεπώς, δεν είναι οι γεωτρήσεις αλλά το νέο αυξημένο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό βάρος της Ελλάδας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αυτό που αισθάνεται πιεστικό η τουρκική ηγεσία, καθώς πλέον τα χαρτιά έχουν αλλάξει κάτοχο και το ειδκό βάρος της Τουρκίας είναι μεν κρίσιμο, το πεδίο άσκησής του, όμως, περιορισμένο.
Η απειλή, δε, αντιπαράθεσης του τουρκικού ναυτικού με το αμερικανικό, στόχο έχει να δημιουργήσει εικόνα αντίστοιχη με αυτή της Συρίας, όπου τελικά η Τουρκία επικράτησε και οι ΗΠΑ δεν κάλυψαν τους Κούρδους συμμάχους τους.
Βέβαια, η υπόθεση τώρα είναι εντελώς διαφορετική, όπως πιστοποιεί η εφημερίδα, αναδεικνύοντας την επίσκεψη της Ντόχερτι στο γεωτρύπανο.
Τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν κατά παράδοση προοίμιο έντασης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Τουρκία νιώθει απειλούμενη και “στραγγαλιζόμενη” από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «πρέπει να ερμηνεύσουμε καλά και να αντιληφθούμε σωστά αυτή την επίσκεψη. Με την επίσκεψη αυτή της πρέσβειρας, οι ΗΠΑ κηρύττουν επισήμως ότι βρίσκονται πίσω από την “παρανομία” της ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου».
Ο αμυντικός αναλυτής, Τουράγ Ογούζ, αναφέρει ότι προηγουμένως οι ΗΠΑ δεν είχαν φανερώσει τόσο καθαρά τη στάση τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «το γεωτρύπανο δεν είναι στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, αλλά στις αμφισβητούμενες περιοχές της Κύπρου» και ότι «η Τουρκία επειδή είναι εγγυήτρια δύναμη έχει ευθύνη να προστατεύσει τα δικαιώματα της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου'(‘ΤΔΒΚ’)».
Όπως υποστηρίζει, «το τεμάχιο 10 είναι γκρίζα περιοχή μεταξύ της ‘ΤΔΒΚ’ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ επέλεξαν μια προβληματική περιοχή».
Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή σε τρεις περιοχές γύρω από την Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν απλώσει σαν χταπόδι τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία».
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι, όχι με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις», αναφέρει.