Το άνοιγμα προς την κοινωνία αντί της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επέλεξε τελικά ο Εμμάνουελ Μακρόν -τουλάχιστον για την ώρα- στο πλαίσιο στρατηγικής πρόληψης του κινδύνου ανόδου της ακροδεξιάς, επιδεικνύοντας παράλληλα αντανακλαστικά και ανοιχτό αισθητήρα προς την κοινωνία.
Μετά από πολύωρες συσκέψεις στα Ηλίσια Πεδία και αφού συγκέντρωσε και επαναξιολόγησε τις πληροφορίες για την υφή, τη δυναμική και τις προεκτάσεις του κινήματος “κίτρινα γιλέκα” ο Γάλλος πρόεδρος, απέρριψε εισηγήσεις για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο Παρίσι και ανέθεσε στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχθεί και να συζητήσει με τους τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και τους εκπροσώπους των διαδηλωτών.
Σύμφωνα με την προεδρία, η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο «συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο», το οποίο ωστόσο δεν είχε διαφανεί τις ποηγούμενες ημέρες, ούτε πριν από την διαμόρφωση των νόμων λιτότητας και αύξησης της έμμεσης φορολογίας, που προκάλεσαν την κοινωνική έκρηξη και οδήγησαν τη δημοτικότητα του Μακρόν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των “κίτρινων γιλέκων”, που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση», όπως και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα «κίτρινα γιλέκα» διαμαρτύρονται κυρίως κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο Εμμάνουελ Μακρόν επισήμανε επίσης ότι «θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα».
Ο Μακρόν «χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης, ώστε καμιά πράξη να μη μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το Ελιζέ.
Με τον τρόπο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να επιδείξει πυγμή και να μην φανεί αδύναμος απέναντι στους διαδηλωτές, καθώς οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα τροφοδοτούσε νέες κοινωνικές αναταραχές.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, και ο υφυπουργός, Λοράν Νουνιές, θα δώσουν διευκρινίσεις την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν, ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατό». Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR), Λοράν Βοκιέ, πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, ενώ η Μαρίν Λεπέν, όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα» από τα 372 άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Παρίσι θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, «τα περισσότερα αύριο και μεθαύριο, στο τέλος της κράτησής τους, σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρεμί Εϊτζ, που βρισκόταν δίπλα της.