Οι διπλωματικές σχέσεις των χωρών πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζονται στις κοινωνίες τους, έτσι όταν για παράδειγμα οι ηγέτες φτάνουν σε επίπεδο σύγκρουσης οι πολίτες εμφανίζονται ανέτιμοι ή εντελώς μη-δεκτικοί στις επιπτώσεις της επιδείνωσης, εξέλιξη που στη συνέχεια αντικατοπτρίζεται στην αποδοχή των πολιτικών. Η αιτία, ωστόσο, για τη διαφορά αντίληψης είναι συνήθως τα media αλλά και το κέντρο βάρους της πολιτικής ατζέντας, που προσδιορίζεται, συνήθως, από την κυβέρνηση.
Στην περίπτωση των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας τα στοιχεία δείχουν ότι Αμερικανοί και Γερμαοί πολίτες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τις διακρατικές σχέσεις, κυρίως γιατί οι Γερμανοί πληροφορούνται για τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ οι Αμερικανοί είναι απορροφημένοι στα εσωτερικά ζητήματα και η ένταση του Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνεται στην ατζέντα “ασφάλεια, οικονομία”.
Στις ΗΠΑ περίπου επτά στα δέκα άτομα βλέπουν τη σχέση της Αμερικής με τη Γερμανία ως καλή. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, στη Γερμανία, επτά στους δέκα, θεωρούν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ως κακές.
Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δημοσίως επιτεθεί στην Άγκελα Μέρκελ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να είναι η μοναδκή πρωταγωνιστική δύναμη στη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης.